Julbordsspecial
Här kommer en föga brun trerätters som tack för allt. Den får ni stå er på ett tag för nu tänkte jag gå på julledigt. Ostkakan har jag lagat idag men inte smakat på. Några överraskningar måste man ju spara till julafton. God jul!
Sötpotatismos med citron och ingefära
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: Julbord
Tid: 30 minuter
- 1 kg sötpotatis, helst små exemplar
- 50 g smör
- 2 små tummar ingefära
- 2 ekologiska citroner
- 1/2 – 1 tsk salt
- Skala och skär sötpotatisen i bitar. Koka mjuka i saltat vatten.
- Slå bort kokvattnet och låt smöret smälta över den varma potatisen.
- Riv ingefäran fint med skal och allt. Pressa ur saften och kasta bort den torra fiberbollen.
- Riv med lätt hand zesten (bara det yttersta gula) av de båda citronerna och pressa ut saften.
- Kör potatis, smör, pressad ingefära, zest och nästan all saft till len puré i matberedare eller mixer. Smaka av med salt. Servera till julkorv. Äppelsalladen (receptet nedan) passar också fantastiskt fint till.
Äppelsallad med apelsin och granatäpple
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: Julbord
Tid: 30 minuter
- 1 citron
- 2 blodapelsiner (det går bra med vanliga också)
- 1 granatäpple
- 4 – 5 äpplen av syrlig sort
- 1 msk socker
- 1 stjärnanis
- 2 kryddnejlikor
- Pressa ut saften ur citronen.
- Skär skalet av apelsinerna (allt det vita också!) och skär ut hinnfria filéer. Pressa ut saften ur skalrester och skrov.
- Bryt kärnorna ut granatäpplet (om du gör det i en skål med vatten så skvätter det inte så förtvivlat).
- Koka upp en decimeter vatten i en kastrull.
- Kärna ur och skiva äpplena fint. Släpp ner skivorna i det kokande vattnet och fiska upp med hålslev efter 5–10 sekunder.
- Lägg äppelskivorna på ett fat, lägg på apelsinklyftor och slå över citron- och apelsinsaft.
- Stöt socker, anis och nejlikor till fint mjöl i mortel (jag hoppas att du önskat dig stans största och tyngsta mortel, om inte förstår du varför du skulle gjort det nu). Strö kryddsockret över frukten.
- Toppa med granatäpplekärnor. (Tips: Den här salladen kan göras två timmar innan servering.)
Mandelostkaka med jordgubbskompott
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 8 portioner
Tid: 2,5 timme
- 3 liter standardmjölk
- 0.75 dl vetemjöl
- 1,5 msk ostlöpe (köps på apotek)
- 4 bittermandlar
- 3 ägg
- 1 dl flytande honung (det går bra att smälta fast honung)
- 3 dl grädde
- 1 nypa salt
- Jordgubbskompott:
- 1 kg djupfrysta jordgubbar, tinade
- 1 dl socker
- 1,5 tsk kardemumma, hela frön
- Vispa ut mjölet i ca 1 dl av mjölken. Värm resten av mjölken till fingervarmt. Vispa i mjölredningen. Tillsätt ostlöpen och vispa kraftigt! Låt stå i rumstemperatur ungefär en timme.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Ta fram hålslev och finmaskig sil. Sleva upp den separerade mjölkblandningen i silen och pressa lätt med baksidan av hålsleven så att vasslen pressas ur. Upprepa tills du har en stor trevlig klump ostmassa. Somliga säger att man kan baka med vasslen. Jag lämnar detta beslut till dig.
- Riv bittermandlarna ytterst fint. Vispa ihop rivna mandlar, ägg, grädde, flytande honung och salt (använd vanlig visp). När äggblandningen är slät och homogen, tillsätt ostmassan och vispa så slätt som det går.
- Slå på form och grädda i ugnen, 50 – 60 minuter. Gör under tiden jordgubbskompotten:
- Låt jordgubbar och socker puttra ihop till fastare konsistens, ca 15 minuter (om du är mycket estetiskt lagd kan du ta undan ett par hela gubbar och garnera kompotten med dem lagom till servering).
- Rosta kardemumman i torr stekpanna någon minut och stöt i mortel. Rör ner kardemumman i jordgubbskompotten. Servera ljummen tillsammans med den likaledes ljumna ostkakan.
- God jul!
Kommentarer
Tack! Boken har kommit är inslagen och ligger nu under granen och väntar på mig. Min bästa julklapp.
Äppelsalladen kommer definitivt på julbordet idag.
Nu har julafton myst sig förbi och just nu sitter jag och tittar på Husmorsfilm från 1954. Framför mig på bordet ligger inget mindre än min (din) fina signerade bok som jag hunnit bläddre igenom ett flertal gånger. Den är superb!
Örjan det går naturligtvis alldeles utmärkt med en springform men förr fanns det ostkakeformar i koppar och det är en sådan jag letar efter.
Åh den där ostkakan skulle jag vilja smaka!!! Och baka själv men Lotta var får man tag i en riktig ostkakeform? Har letat på loppis mm men hittills misslyckats med att hitta en. God Jul!
@Marie: Ostkakeform? För mig skulle springform med löstagbar botten duga.
Undrar om Du tänker på äggost ocn -form (bohusländsk specialitet).
Milda makter!! Vilken bok!! Fick den i julklapp av min dotter. Den är ju helt fantastisk, hade högläsning för hela familjen här i går kväll! Otroligt roligt, vi har nog aldrig skrattat så mycket en julafton! Skönare bok har sällan skådats!
God fortsättning på helgerna
Älskar sötpotatis! Låter supergott!!
Mandelostkaka låter fantastiskt gott! Hm, jag får hitta något tillfälle när jag kan bjuda någon på det. (I familjen är vi allergiska mot både mandel och mjölk, och om jag allergianpassar försvinner liksom både "mandel" och "ost" i mandelostkakan *s*)
Har du drunknat i glöggen? Vart har min favorit bloggerska tagit vägen?
Hej! Spana gärna in min blogg på http://wordsbyme.se Där hittar du mina senaste shoppingfynd, lite låttips osv.. Ha en trevlig kväll!
Lotta, jag bryter ihop!
I de hetsiga dagarna före jul kom en annorlunda postavi där det stod att mitt paket kommit.
Paket? Vaddå? Jag har inte beställt något, tänkte jag i min av skinka och kakor blackoutade hjärnaktivitet. Och stressade vidare med julgardiner och gästbäddar i vardagsrummet. Tills idag. Jag går in här och inser: MITT NÖT! MIn idiot, det var ju din bok som kommit! Mina böcker rättare sagt! Varav den ena skulle slås in till svärmor. Hur kan man bara...
Jag dunkar pannan lika blodig som skammens rodnad på mina kinder och säger, förlåt Lotta (och svärmor, men hon vet ju inte vad hon missat, ännu). Ska genast hämta den. Ska genast läsa ikapp vad alla här redan fått del av. Och ska genast ge den till svärmor. Eller borde jag vänta lite till hennes födelsedag?
Rikspucko var bara förnamnet.
Men så kul Lotta att den blev så fin!
Grattis och god fortsättning!
Ps. Svärmor fick annat också, så det är inte så att hon satt tomhänt i ett hörn.
Tack för en väldigt fin bok! Fantastiska bilder och härliga recept men det bästa är nästan pärmarna...
Dessa gamla kopparformar var ju förtenta innuti.(Och kanske lätt skadade/ärgade).
Därför har jag någonstans läst att hedersgästens första portion serverades ur ostkakans mitt, där ostkakan dessutom var krämigast.
Sådana gamla kopparformar har jag ibland sett på "bonnauktioner" och/eller loppis.
Lycka till i sökandet.
Var är alla nya fräscha recept? Vi är hungriga. puss.
Hej igen Lotta,
nu har jag hämtat de fantastiska böckerna, hämtat mig från upprördheten och skammen och läst högt vid matbordet över hämtmaten...
Tack, tack, tack, så fin och rolig. Tror nästan jag behåller båda två, i pur girighet. Hehe.
*mental note to self: köp sötpotatis*
Är frestad att tillaga detta och läser ivrigt receptet för att tvärnita på ingrediensen "flytande honung". Jag är totalpart i målet, dvs biodlare, så jag vill bara säga: det går utmärkt att smälta vanlig svensk honung i mikron eller på spisen. Den blir så flytande så. Köp svensk honung, eller åtminstone ursprungsmärkt. Man vet definitivt inte vad man får i burkar märkta importerad honung. Det brukar stå alla möjliga saker för att man inte ska fatta att det inte står varifrån honungen kommer.
Håller starkt och bestämt med biodlaren ovan - man skall vara mycket försiktig med blandhonung. Själv köper jag slungad på Lidingö.
Stort tack Lotta för att du skriver en blogg att längta till varje dag och för att ditt fantastiska arbete gjort att jag längtar efter paketöppning i morgon! (jag har, som så många andra av dina läsare sett till att ordna den allra finaste klappen till mig själv...)
En riktigt riktigt god jul i ordets alla väsentliga betydelser önskar jag dig.
Låter inte fel alls!
Tack förresten - idag var jag och hämtade mitt ex och ett julklappsex av din bok och nu har jag visserligen bara hunnit skumma, men den ser mycket lovande ut!!!!!
Sidor