Jordnötssås med röd currypasta
Vi har alla våra små knep när det kommer till klassiska såser. Vissa har ädelost i gräddsåsen andra har miso i svampsåsen. En del kockar har portvin i rödvinssåsen medan några alltid kryddar sina såser med soja. Själv tycker jag tre-enigheten lime, socker och fisksås är de ingredienserna som gör att jordnötssåsen tippar över från god till jättegod. Såsen är god till i princip allt men om du under knivhot skulle tvinga mig vara mer specifik så skulle jag säga tofu, lax och kyckling som mina topp tre.
Tid: 15 minuter
150 g jordnötter, gärna orostade
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk röd currypasta
1 burk kokosgrädde eller mjölk, ca 400 g
1 msk limesaft
1 msk socker
1 msk fisksås
1 krm gurkmeja
olja till stekning
Spola saltet av nötterna och de är salt. Rosta ev. orostade nötter i en stekpanna under översikt. De bränner lätt. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i lite olja. Tillsätt currypastan och fräs ytterligare 1 minut. Tillsätt alla övriga ingredienser. Låt såsen småkoka ca 5 minuter. Mixa såsen. Servera såsen varm eller kall.