Jordärtskockssoppa med rostade nötter och chèvre på råg

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 45 min

  • 700 g jordärtskockor
    1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
    1 liten vitlöksklyfta
    2 stora potatisar
    2 dl grädde
    1 liten citron, bara zesten
    1/2 dl skalade hasselnötter (leta efter Sera på multi-kultihyllan i din butik)
    100 g chèvre
    4 – 8 skivor grovt rågbröd
    1 rött äpple
    flytande honung
  1. Skala jordärtskockorna, lägg i kastrull tillsammans med buljongtärning och den hela men skalade vitlöksklyftan, häll på vatten så att det täcks och låt skockorna koka mjuka under lock.
  2. Skala och klyfta potatisen, och koka mjuk i separat kastrull.
  3. Spara kokvattnet från jordärtskockorna. Mixa jordärtskockor och vitlök till slät puré med lite av kokvattnet. Slå på grädden och den finrivna zesten från citronen. Rör i potatis pressad igenom potatispress (potatis ska aldrig mixas – då blir den klistrig). Späd med kokspad till lagom soppkonsistens och håll varmt.
  4. Rosta nötterna i torr panna och stöt till nougatdoftande massa i mortel. Rör ihop nötter och chèvre, och bred ut tjockt på brödet. Täck med tunnskivat äpple och ringla över lite honung. Servera med soppan.
  5. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"3549","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-149","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"480","height":"619","title":"p10003781","alt":""}}]]

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren