Jordärtskockssoppa med rostade nötter och chèvre på råg
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 45 min
- 700 g jordärtskockor
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
1 liten vitlöksklyfta
2 stora potatisar
2 dl grädde
1 liten citron, bara zesten
1/2 dl skalade hasselnötter (leta efter Sera på multi-kultihyllan i din butik)
100 g chèvre
4 – 8 skivor grovt rågbröd
1 rött äpple
flytande honung
- Skala jordärtskockorna, lägg i kastrull tillsammans med buljongtärning och den hela men skalade vitlöksklyftan, häll på vatten så att det täcks och låt skockorna koka mjuka under lock.
- Skala och klyfta potatisen, och koka mjuk i separat kastrull.
- Spara kokvattnet från jordärtskockorna. Mixa jordärtskockor och vitlök till slät puré med lite av kokvattnet. Slå på grädden och den finrivna zesten från citronen. Rör i potatis pressad igenom potatispress (potatis ska aldrig mixas – då blir den klistrig). Späd med kokspad till lagom soppkonsistens och håll varmt.
- Rosta nötterna i torr panna och stöt till nougatdoftande massa i mortel. Rör ihop nötter och chèvre, och bred ut tjockt på brödet. Täck med tunnskivat äpple och ringla över lite honung. Servera med soppan.
- [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"3549","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-149","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"480","height":"619","title":"p10003781","alt":""}}]]