Italiensk karré med tomat, rosmarin och fänkål

Åh, vad jag är trött på tjatet att det tar tid med långkok. Den här rätten är betydligt mer lättlagad är köttfärssås. Ställ in grytan i ugnen innan du lagar middag dagen före. Kyl den i kallt vatten och ställ den i kylen innan du går och lägger dig. Det går på minuter, inte minst om du hoppar över löken.

Värm på den ovanpå spisen dagen efter. Om du vill kan du skrapa bort allt fett som bildats ovanpå ytan av den kylda grytan. Du kan också använda en kraftig ugnsfast keramikform och täcka med dubbla lager ugnsfolie, men en ugnsfast emaljgryta kan mycket väl revolutionera ditt liv.


Portioner: 6
Tid: 3 1/2 timme men väldigt lite jobb
Du behöver: 

1 kg fläskkarré
    1 msk olivolja
    (1 gul lök)
    4 klyftor vitlök
    ½ msk salt
    600 g passerade tomater
    10 korn svartpeppar
    1 tsk fänkål
    2 lagerblad
    1 tsk torkad rosmarin (eller 1 msk finhackad färsk)
    1 burk stora vita bönor
    ½ msk finhackad rosmarin
    salt, socker
    1 tsk finrivet citronskal
    nymald svartpeppar

    Till servering:
    Oliver
    Grönsallad
    Surdegsbröd eller fullkornscouscous

Gör så här: 
  1. Ringla oljan över en emaljerad ugnsgrytas  botten och kanter. Lägg ner karrén. Slå tomaterna runt om. Strö över saltet. Skala och skiva löken tunt och lägg den ovanpå karrén. Om den ligger i tomaterna från början mjuknar den inte lika fint.
  2. Sätt in grytan i ugn 150°C. Låt stå i 2 1/2 timme. Vänd karrén efter halva tiden och blanda samtidigt ner löken i såsen. Skiva vitlöken tunt. Lägg ner fänkål, lagerblad och rosmarin. Sätt tillbaka ugnen och låt stå ytterligare 45 minuter. mal över svartpeppar.
  3. Om du ska äta grytan dagen efter. Tag ut grytan och kyl den i kallt vatten eller låt den svalna på kallt ställe. Kyl. Om du inte tar av det tättsittande locket räcker det med att låta grytan stå i svalt skafferi över natten. Värm grytan på spisen dagen efter.
  4. Skölj bönorna noga i kallt vatten för att få bort burksmaken. Blanda ner i den varma såsen. Vänd ner rosmarin. Om du älskar vitlök kan du pressa ner en extra klyfta nu. Låt puttra i 15 minuter. Smaka av med finrivet citronskal och mer nymald peppar.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh