Istället för bad: Muffins
Som tidigare konstaterats på Taffel blommar det extra mycket i köket i år och lavendel är en av mina favoriter. Smaken påminner lite om menthol och kanske kardemumma, men är ändå helt sin egen. I trädgården har jag två olika sorter: de höga Munstead med blågrå blommor och den mer kompakta Hidcote Blue.
Hidcotes blommor är intensivt mörkvioletta, så just till kakbak föredrar jag nog att klippa från den. Förutom att vi varje år försöker bunkra upp med några burkar lavendelskorpor, brukar jag även testa lite andra grejer. Lavendelmacarons var förra sommarens eh... mindre lyckade experiment, så det här året satsade jag på ett säkrare kort:
Lavendelmuffins med hasselnötter & choklad
Receptmakare: Anna billing
Portioner: 12 st
Tid: 35 minuter
- 100 g mörk choklad (72 %)
- 100 g hasselnötter
- 1/2 dl lavendelblommor
- 100 g smör
- 1 1/2 dl mjölk
- 2 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- Glasyr:
- 100 g mörk choklad
- 100 g smör
- 2 dl florsocker
- Ställ in ugnen på 200 grader. Mal hasselnötterna i en matberedare. Hacka chokladen grovt och lavendelblommorna lite finare.
- Smält smöret, låt svalna och blanda sedan med äggen och mjölken i en bunke.
- I en annan skål blandar du allt torrt: mjöl, bakpulver, socker, nötter, chokladhack och blommor.
- Rör med en trägaffel snabbt ihop de båda skålarnas innehåll till en klimpig kaksmet och fördela i 12 muffinsformar.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna innan du glaserar.
- Smält resterande choklad i mikro/vattenbad. Vispa smör och siktat florsocker pösigt och blanda ner chokladen och rör tills glasyren är blank och fin. Mängden är kanske lite väl tilltagen, men det brukar finnas de som är justa och ställer upp.
Kommentarer
Gott, gott, gott.
Tack för påminnelsen om att jag nog borde lyfta rumpan ur soffan, ställa ifrån mig datorn och knalla ut för att skörda lavendel innan de vissnat!
Undrar just om glasyren fungerar lika bra om man använder vit choklad? jag skickar ut små tjänstehjon i blåbärsskogen; de blir borta länge, och resutlatet är väl inte alltid så imponerande, men lyckas de bara få ihop tre deciliter, så blir det blåbärsmuffins. Kanske med vit chokladglasyr nästa gång?
Men fy på dig vad du frestas:) Jag älskar lavendel i bakverk!
Jag tycker att lavendel i bakverk är svårt. Men när det funkar är det desto mer sensationellt. Antingen choklad elelr citronskal måste till…
Chokladglasyr är den enda glasyr som accepteras härhemma, alla färgglada frostings ratas. Har inte gjort denna med vit choklad, fast jag tror att en ganache blir godare till blåbärsmuffinsen.
Ska prova citronskalskombon nästa gång.
Funderar förresten på att laga lavendelkyckling, det låter så gott.
Lavendelkyckling vill jag också pröva, tyvärr är maken skeptiskt till lavendel i alla former.
Hmm, jag får nog gå och fråga grannen om lite lavendel... Väldigt mumsigt lät det där. Men, kycklingen. Var stoppar du lavendeln då, på och i eller?
Frestande! Vill bara plocka en muffin ur bilden.
Jag har lagat lavendelfejkkyckling med puylinser, kan ha skrivit ner receptet någonstans... det var på vintern när det fanns en massa apelsiner men kanske det skulle vara ännu godare med citron?
Alltså, jag hade nog tänkt hacka lavendel och citronzest och lite annat smått och gott till ett kryddsmör och föra in det under skinnet (typ Jamies kyckling). Fejkkyckling? Kul om du gräver fram ditt recept, Sofia.
Låter fantastiskt gott! ;-) //Anna
Sidor