Istället för bad: Muffins

Som tidigare konstaterats på Taffel blommar det extra mycket i köket i år och lavendel är en av mina favoriter. Smaken påminner lite om menthol och kanske kardemumma, men är ändå helt sin egen. I trädgården har jag två olika sorter: de höga Munstead med blågrå blommor och den mer kompakta Hidcote Blue.
Hidcotes blommor är intensivt mörkvioletta, så just till kakbak föredrar jag nog att klippa från den. Förutom att vi varje år försöker bunkra upp med några burkar lavendelskorpor, brukar jag även testa lite andra grejer. Lavendelmacarons var förra sommarens eh... mindre lyckade experiment, så det här året satsade jag på ett säkrare kort:

Lavendelmuffins med hasselnötter & choklad

Receptmakare: Anna billing

Portioner: 12 st

Tid: 35 minuter

  • 100 g mörk choklad (72 %)
  • 100 g hasselnötter
  • 1/2 dl lavendelblommor
  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • Glasyr:
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  1. Ställ in ugnen på 200 grader. Mal hasselnötterna i en matberedare. Hacka chokladen grovt och lavendelblommorna lite finare.
  2. Smält smöret, låt svalna och blanda sedan med äggen och mjölken i en bunke.
  3. I en annan skål blandar du allt torrt: mjöl, bakpulver, socker, nötter, chokladhack och blommor.
  4. Rör med en trägaffel snabbt ihop de båda skålarnas innehåll till en klimpig kaksmet och fördela i 12 muffinsformar.
  5. Grädda  i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna innan du glaserar.
  6. Smält resterande choklad i mikro/vattenbad. Vispa smör och siktat florsocker pösigt och blanda ner chokladen och rör tills glasyren är blank och fin. Mängden är kanske lite väl tilltagen, men det brukar finnas de som är justa och ställer upp.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing