
Inkokt lax med varm ägg- och potatissallad
Ah, du är inte typen som gör inkokt lax. Metoden är inget för dig, inte din grej, tanken att gå ut i köket och koka in lax är dig lika främmande som att hoppa ner i en segelbåt och där bli sittande, mol allena, tills båten i fråga seglat jorden runt. Tänk då såhär: kanske just därför. Kanske är det dags att utmana sin självbild och alla fördomar om vad en sådan person sysslar med. Vem vet vad det kan leda till? Du börjar med att koka in lax och gillar det, i nästa stund upptäcker du att du gillar att bära hög hatt, att gå naken, att vara en trubadur, att lufta konspirationsteorier på lokaltidningens insändarsida och tutta på gamla kyrkor. Se det som en inbjudan till personlig utveckling. Jag tror att det kan bli början till något nytt och mycket spännande.
Inkokt lax med ägg- och potatissallad
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 1 timme
- 1 liter vatten
- 1 citron
- 1 gul lök
- 3 lagerblad
- 1 msk salt + 1 msk socker
- 600 g laxfilé
- Ägg- och potatissallad:
- 6 – 8 färskpotatisar
- 4 stora ägg
- 25 g smör
- 1 knippe dill
- 50 g parmesan
- Gör en koklag på vattnet, skivad citron och lök, lagerblad, salt och socker.
- Skär bort skinnet från laxen, skär upp i 2 cm tjocka skivor, dela varje bit på hälften.
- Spola en form under under varmvattenkranen en stund så att den är varm. Placera formen på en handduk, lägg i laxen och slå över koklagen. Låt svalna under tiden du gör potatissalladen:
- Skala och koka potatisen mjuk i välsaltat vatten.
- Lägg äggen i en kastrull med vatten, sätt på plattan och låt koka exakt 5 minuter från det att kokningen startar.
- Skala äggen, smält smöret, hacka dillen och riv osten fint.
- Krossa den kokta potatisen och blanda med smör, ägg (skivade eller hackade), dill och parmesan. Servera med ljummen lax och citronklyftor.
Kommentarer
ojoojj lax å allt...ojojoj... så gött!
v
Parmesan?! Var helt säker på att det var riven pepparrot...
Blir lite rädd över att läsa denna text. den träffar i hjärtat? Kommer jag nu bli en "sån", som sitter hemma och kokar in? *hurr*
Lotta,
-Alla- dina recept lâter supergoda, och sâ skriver du otroligt bra. Det är ganska sällan man gapskrattar när man läser matbloggar!!
Just därför hjärtat, just därför.
Fnittrar hysteriskt. Och funderar på att tutta på en kyrka iklädd hög hatt. Tidningarnas rubriksättare hade blivit lyckliga!
Inkokt lax har oförtjänt dåligt rykte och det är dessutom bästa snabbmaten.
oj så gott...
Tack!
Vänliga Fjällhälsningar
Igår åts en fjällvariant på din inkokta lax
Tack för inspiration!
Men gud vad trevligt och gott det verkar. Och snabbt, typiskt bra snabbmat.
Eller hur! Jag ska göra om det ikväll, fast kanske med vit sparris i potatissalladen. Ja, intresseklubben antecknar garanterat det där sista men nu vet nu!
Sidor