Ingefärslemonad
Koka en eldig ingefärssirap och blanda den med pressad citron och vatten. Jag gillar min lemonad syrlig och stram, testa dig fram med proportionerna för att hitta en balans som passar dig. Späder du med hett vatten får du en uppfriskande förkylningsdryck. Sirapen håller minst en månad i kylen.
Tid: 1 timme och 15 minuter
3 dl skivad ingefära (behåll skalet på)
3 dl socker (jag använde finmalt råsocker vilket ger en gyllene färg. Strösocker går också bra)
3 dl vatten
Såhär blandar jag:
2 delar citronsaft
3 delar ingefärssirap
8 delar vatten
(till ett glas blir det 1 msk citronsaft, 1 1/2 msk ingefärssirap och 1 1/2 dl vatten)
1. Tvätta ingefäran och skär ingefäran i 2-3 mm tjocka skivor, behåll skalet på.
2. Lägg ingefära, socker och vatten i en kastrull och låt sjuda till sockret har smält.
3. Låt ingefäran dra i sockerlagen i en timme. Fiska sedan upp skivorna och häll upp sirapen på flaska. Förvara i kylen.
4. Blanda sirap med pressad citronsaft och kallt eller varmt vatten och servera direkt.