
Indisk potatisgryta med spenat och vanilj
Låt mig presentera den mildaste indiern sedan Mahatma Gandhi:
Indisk potatisgryta med spenat och vanilj
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 25 minuter
- 2 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 4 stora potatisar, fast sort
- 1 burk kokosmjölk
- 1 tetra kikärter (350 g)
- 1 1/2 tsk spiskummin, mald
- 1 1/2 tsk koriander, mald
- 1 krm vaniljpuder (pulveriserad vaniljstång, kolla hyllan för bakprodukter)
- 1 tsk socker
- ca 200 g fryst hel spenat
- 1 granatäpple eller näve gula russin
- Finhacka vitlöken och klyfta löken. Skala och tärna potatisen.
- Stek lök och vitlök i lite olivolja, tillsätt potatisen och låt steka med en stund.
- Häll på vatten så att det precis täcks. Koka ca 15 minuter under lock tills potatisen mjuknat.
- Tillsätt kikärter, kokosmjölk, kryddor och socker. Smaka av med salt (börja med 1/2 tsk).
- Låt puttra ihop till krämig konsistens ytterligare några minuter.
- Tillsätt spenaten och servera med granatäpplekärnor eller russin.
Kommentarer
Ett nytt gott idag igen? Är det den speedade baskiska influensen? Vanilj låter spännande.
Vanilj och potatis är hemskt trevligt ihop. Det är Lisa FW som introducerat mig för den kombinationen. Och den här grytan är jättegod.
Den baskiska influensen och den senaste dagisinfluensan har tillsammans bidragit till den plötsligt så täta uppdateringen. Jag stannar hemma och vårdar barn, städar och lagar mat. Det är som om kvinnofrigörelsen aldrig hade inträffat.
Det låter underbart gott!
Det är med kvinnorörelsen som med maffian: "Just when I thought I was out... they pull me back in."
Haha! Just så.
Det låter bekant. Jag har precis börjat jobba deltid och vips! blev året 1952. Men förhoppningsvis innebär det att jag hinner göra vaniljindiern till middag.
Tycker detta recept låter jättespännande!! Vad serverar man till eller är det tänkt som en gryta utan tillbehör? Funderar på att komplettera med kyckling till mina extremt köttälskande vänner så att de får tillräckligt med protein..:)Vad tror du om det?
Vänliga Hälsningar Åsa
Hej Åsa! Jag serverade det här som en allt-i-ett-rätt med både russin OCH granatäpple (dessvärre åt vi upp allt granatäpple så det blev inget kvar till fotograferingen).
Men jag är mycket för det här med egna varianter på recept och är övertygad om att du kan skicka i ett par kycklingfiléer med gott resultat. Lycka till.
Låter spännande-har det mesta hemma så kanske skulle ge mig på den här kombon
Gört! Men var noga med att använda ÄKTA vanilj. Vanillin ger en vass och nästan lite besk smak när man inte kombinerar den med mängder av socker.
Funkar det att köpa hel vaniljstång co hriva om man inte hittar vaniljpulver?
Jag önskar att jag kunde svara på det men jag är ärligt talat osäker. Den där stången känns ju rätt seg och klibbig att försöka sig på att riva. Men om kassa Coop Gröndal har vaniljpuder så borde du hitta det pådin kvartersbutik också. Tycker man.
Hello! Jag testade receptet igår med vaniljstång för det fanns inget puder i mitt lokala Hemköp. Skrapade i frön på vanligt sätt, inget rivande av stång alltså. Grytan blev jättegod men av vaniljen kände jag inte så mycket tror jag. Tror du det berodde på stången eller är det meningen att vaniljen ska ha en lite mer dold/fördjupande smak? Borde kanske testa helt utan vanilj en gång för att jämföra...
En till fråga: Har du något bra tips på affärer som säljer asiatiska mattillbehör i Göteborg? Är så sugen på dina pankoräkor.
Ha det fint!
Heidi – jag har uppriktigt sagt svårt att svara på det – jag har bara gjort den här grytan en gång och på ett sätt. I min variant anar man vaniljsmaken om man känner till att den är där, som en parfymerad ton som smälter ihop med kokosmjölken och de andra kryddorna och får potatisen att smaka lenare och sötare. Men äkta vanilj är en ganska mild krydda, inte alls lika vass och påträngande som vanillin, och här har den inte sällskap med sin vanliga följeslagare sockret och då uppfattas den lite annorlunda.
Det ligger flera bra asienlivs på Kungstorget om jag inte minns fel. Kolla där!
Jag skrev Kungstorget. Menade jag kanske Grönsakstorget?
Det jag syftar på är det där torget bakom Paddan-båtarna. Jag har alltid tyckt att det är lite diffust vad det heter.
Hung-fat trading vid Andrum vid Nordstan har panko. Annars finns det nog också i den lite galnare och inte lika sura asiataffären i en källare vid kungsportsplatsen, lite efter bersochbar, nog samma som Lotta menar för jag tror paddan håller till där i krokarna också.
Jamen då var jag nog på rätt spår med min stång ändå! Bra. Och tack för tipsen, tar sikte på Paddan så kommer jag nog rätt.
Jag skulle precis fråga om lökiga GröndalsCoopen kunde stoltsera med ingredienser. Men klok som jag är, läser jag alla inlägg och ser att du redan svarat. Det känns nästan som att jag borde ha fördel i att bo i Gröndal. För inte smyger du runt i andra stadsdelar/förorter och handlar ingredienser? Du är väl Coop Gröndal trogen?
Ho ho ho! NK Saluhall är billigare än Coop Gröndal på jämförbara produkter. Det tycker inte jag uppmuntrar till trohet direkt.
Just nu vänsterprasslar jag med Årstiderna, Vi Bredäng, Hötorgshallen, diverse asiatiska livsmedelstillhåll kring Hötorget, Daglivs på Kungsholmen samt T-Jarlen vid Östermalmstorg. Det är ett sjå och ett slit att hålla igång så många köpmän ska du veta.
Vaniljpuder är alltå inte vaniljsocker? Jag skrotade vanillin för länge sen (det är verkligen stickigt i jämförelse), men vill minnas att det står vaniljsocker på det jag köper. Kanske minns jag fel... Hur som, Gröndalkonsumet får strax besök och vi får indiskt till middag.
Vaniljpuder är pulveriserad vaniljstång. Brunt. Osockrat. Mycket liten glasburk med hysteriskt kilopris. Köp ändå.
Jag hittade vaniljpulver idag:D Ska laga detta receptoch återkommer med en recension-vad gäller vaniljpulvret kan det användas som doft-terapi.
Gott blev det! (Jag hittade den lilla glasburken.) Treåringen fick vara russinexpert, kikärtsspadssilare och kokosmjölksavsmakare, sen undrade hon om maten hette Gandhi. Så det gör den nu, hemma hos oss.
Blev fantastiskt gott-rena spa-maten:) Den här ädelstenen hamnar i min recept-bok med cred till dig, Lotta:) Ser fram emot att exprimentera med olika tillbehör
Vad roligt att ni tycker det!
Det är så trevligt att äta tillsammans. Jag tycker verkligen det.
Om man läser din blogg varannan dag och hela hustrun varannan dag blir man till slut tokig. men det jag skulle komma fram till (förutom att jag älskar båda era bloggar) är egentligen att jag ska testa/känna mig för gällande det här med "lchf" eller egentligen snarare "skippa-kolhydraterna-så-långt-det-är-möjligt". har du nån bra recept då? som inte bara är ägg, ägg, ägg och fett.
Sockret, jag önskar att jag kunde hjälpa dig men allvarligt talat saknar jag några som helst ambitioner att ta adjö av livets alla stärkelse-element. Tyvärr.
Mat blir konstig när man ska försöka anpassa den efter dieter. Jag kan inte det. Jag gör mat. Andra får pyssla med kost.
LHCF är inga konstigheter om man kan stå ut med att äta just kost. Det är bara att ta vilket recept som helst och lyfta bort potatis, pasta, bönor, linser, cous-cous, bulgur och ris och ersätta med lök, haricot verts, tomater, spenat osv och försöka hitta lite glädje även i detta ätande genom att överkompensera med smör, grädde och ost.
Tyvärr går man upp det man gått ner så snart man lessnar på att äta såhär. Om man tycker om mat och att äta med andra människor kan man hålla en diet i några veckor. Är man okej med att äta ensam och struntar i om det är så gott eller ej kan man troligtvis hålla ut längre.
Det må vara lågkonja men själv tänker jag äta tills maten tar slut. Om du nödvändigtvis måste lägga ner kolhydraterna – vänta till vårprimörerna och de svenska grönsakerna kommit upp ur jorden så slipper du lida så. Sparris med smält smör och rostade hasselnötter kan jag också tänka mig att leva på ett tag.
Kram på dig!
Oj va spännande! KUL :D
oh yes!
Jag hade så gärna tagit emot några Low carb recept.
Men jag tar till mig alla Lottas argument, och vill jag äta LCHF, så är det upp till mig. Lämna recepten i fred!
(håller lång monolog om LCHF och för och nackdelar - upptäcker att ingen bryr sig, och håller tyst).
Haha. Puss på dig!
Kära Lotta!
Det här var underbart gott. Freestylade lite och använde kokos och bytte ut pudret till vaniljstång (för jag hittade inget) men det smakade grymt gott. Ammande mammor backade 2 gånger. Nästa gång gör jag en lite proteinrikare till Johan (som är lite knepig om det är veggo) och lägger till kyckling. Det borde väl bli gott?
Kram från hornstull och Annika
(när kan småttingar äta spenat så jag får introducera Esther till denna rätt?)
Åh Ankan. Man SKA freestyla när man använder recept – det är det som är att laga mat! Recept är bara grundidéer som man själv fullföljer enligt egen smak, fantasi och förstånd. Det är klart man kan lägga till kyckling. Eller halloumi. Eller den där indiska osten som är så god, är det panir eller paneer den heter? Och byta ut kikärterna mot svarta bönor eller gröna linser. Eller ta bort russin och granatäpple och lägga till aprikoser och rostad kokos eller flagade mandlar.
Man ska inte ge barn under ett år stora mängder spenat eftersom spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit som i sin tur kan krångla till barnets syreupptag. Å andra sidan innehåller den här rätten inga stora mängder spenat så jag kan egentligen inte se att det finns att vara orolig för.
Tack snälla!
Jag hade endast 47 kr att köpa middag för idag och det räckte till denna jätegoda gryta, utan kikärtorna. Antar att det blev lite soppigare utan dom, men ändå såå supergott.
Tack för en jättebra blogg.
Det här måste vara det mest uppskattade receptet jag någonsin publicerat. Tack Ann Charlotte! Nu är jag bara orolig för morgondagen: vad ska du äta då? Ska jag duka fram en extra tallrik? Jag vill inte att läsarna svälter.
Tack för omtanken, men det bästa är att det räcker till idag också! Imorgon kommer ekolådan, så vi överlever.
Har någon testat att laga Indisk färskost i hemmet? Jag längtade lite efter det i den här rätten, men vet inte riktigt hur den uppför sig eller ens hur det ser ut när man köper det.
Gjorde en liknande idag(eller ja.... eller jo, något lik iaf) efter att ha erinrat mig din indier. En superhit. Snygg blev den också.
Sidor