Grytstek: Grytkokt oxstek med skogschampinjoner

Receptmakare: Jens Linder

Portioner: 6

Tid: 2 1/2 timme

Min mormor lagade olika grytstekar varje vecka, oftast en enkel med morötter och lök. Här har jag gjort en variant med svamp. Trots enkelheten blir det mycket gott, inte minst såsen. När köttet lagas så här extremt well done släpper den ifrån sig en helt oslagbar köttsky, som man sedan kan reda av.

  • 1,2 kg fransyska eller rostbiff
  • salt, vitpeppar ur kvarn
  • 1 msk smör
  • 1 msk matolja
  • 2 1/2 dl mörk oxbuljong
  • 8 hela pärllökar eller steklökar
  • 12 skogschampinjoner
  • 2 kvistar persilja
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1 lagerblad
  • 8 svartpepparkorn
  • Redning: 2 msk idealmjöl + 1/2 dl vatten
  • Till servering:
  • Rårörda lingon eller lingonsylt
  • Kokt potatis
  • Säsongens grönsaker
  1. Salta och peppra steken, gärna en upp till en halvtimme före stekningen. Bryn köttet noga runtom i smör och olja i en stekgryta.
  2. Häll på oxbuljong och lägg ner löken och svampen. Tillsätt persilja, vinäger, lagerblad och peppar. Sjud under lock på låg värme i cirka 2 timmar. Köttet ska bli riktigt mjukt.
  3. Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter inslaget i aluminiumfolie. Rör ihop redningen och vispa ner det i skyn. Låt sjuda i 10 minuter. Sila såsen och smaka av.
  4. Servera köttet skuret i ganska tjocka skivor med sås, rårörda lingon eller lingonsylt samt kokt potatis.

Bild för Jens Linder

Mer från Jens Linder


Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder