Grillad öppen lasagne med vildsvinskotletter

Det här receptet är starkt inspirerat av en av mina absoluta favoritpastarätter signerad Jamie Oliver. Jag har modifierat lite i ingredienslistan och dessutom gjort en öppen lasagne av rätten. Den öppna lasagnen har sedan gått en sväng på grillen med lite ekrökspån. Vill man göra det på grillen så är det bästa om man har några bra serveringsgrejer som tål att stå i grillen och bli lite skitiga och jävligt varma. Jag körde med en liten stekpanna men det går ju också med rostfria fat av något slag. Det är rätt så lätt att lyfta upp lasagnen med en stor stekspade när den är klar. Helst skulle man ha små serveringsskålar eller fat i gjutjärn.

Gör gärna dubbel mängd av såsen, den är grymt bra att ha liggande i frysen för en snabb pastarätt en dag då det är lite bråttom.

Det fina med den här lasagnen är att det mycket väl står sig på egen hand utan kött. Jag har så himla mycket viltkött i frysen så det måste ätas upp men kotletterna var minsann inte speciellt stora, vildsvinet var bara en liten årsgris.

I morgon berättar jag vad jag gjorde med resterna.


Portioner: 4
Tid: 3 timmar
Du behöver: 

0,5 dl olivolja
6 vitlöksklyftor, tunt skivade
12 sardellfiléer, hackade
1 dl pinjenötter
1 dl ekologiska russin
1 dl tomatpuré
3 dl rött vin
3 dl vatten
1 msk lönnsirap (ja, det är mitt favoritsötningsmedel)
8 lasagneplattor
50 g finriven parmesan
2 bollar buffelmozzsarella
4 skivor vildsvins- eller tamgriskotlett
salt och peppar

Gör så här: 

Använd en stor stekpanna i rostfritt eller teflonbelagd. Det här är lite för sur mat för att det ska bli bra i kolstål eller gjutjärn.

Hetta upp oljan och lägg i vitlöken. Låt vitlöken fräsa på medelvärme tills den börjar bli brynt i kanterna. Lägg i pinjenötter, russin och tomatpuré och fortsätt fräsa under mycket omrörning. Genom att rosta tomatpurén får man bort lite av dess beska. Slå sedan på vinet och låt det stå och puttra (utan lock).

Under tiden det puttrar så lägger du ner dina lasagneplattor och låter dem puttra med i minst tio minuter. Börjar såsen koka ihop lite väl mycket så tillsätt vatten så den blir blötare. När lasagneplattorna kokat färdigt så lägg dem parvis och omlott under plastfolie så de inte torkar. Smaka av såsen med lönnsirap, salt och peppar och låt den koka ihop så den blir rätt så koncentrerad.

När det börjar bli dags för grillning så tänder du den och riggar för indirekt grillning, d v s bygg upp glöden i ena kanten på grillen och spara stora delar av ytan utan glöd.

Lägg upp två lasagneplattor enligt bilden nedan och lassa på en rejäl slev av såsen som du låtit koka ihop lite innan så den inte blir så rinnig. Lägg också ett par skivor mozzarella och en näve parmesan på plattorna innan du viker över plattorna.

Börja med att grilla köttet direkt över glöden tills du får fin yta. 

Lägg sedan undan köttet på sidan av grillen och ha lite koll på det så det inte går för länge. Det räcker med en innertemperatur på 58-60°C. När köttet är uppe i den temperaturen så kan du slå in det i ett foliepaket tills det är dags att servera.

På det stora utrymmet utan direkt glöd under lägger du nu dina kärl med lasagne. Ös på med någon bra typ av rökspån på glöden och lägg på locket.

Jag missade att fota lasagnen i grillen men ni kan ju försöka förestlääa er hur det ser ut.

När mozzarellan har smält ut fint och den stått i grillen ungefär tio minuter kan du plocka ut och servera. Endera har du haft bra serveringskärl som du kunnat köra i grillen eller också får du försöka skopa över skiten på tallrikar.

Servera med en sallad och lite örter.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson