Grillad kronärtskocka med öligt avokadosmör (vegan)

Raap! Eller: En kul förrätt med några av mina favoritgrejer - det vill säga öl och avokado. Rätten är vegan samt glutenfri, paleo och LCHF ifall du byter ut ölen mot äpplemust. Vill du inte sitta och pilla med kronärtsskockor går det fint att byta ut dem mot glödgrillade eller ugnsbakade rotfrukter.


Portioner: 2
Du behöver: 

2 kronärtskockor
1 citron

Avokadosmör:
2 avokado
1/2 lime
1/2 dl skalade pistagenötter
Ca 2 msk god olivolja
Ca 2 msk öl av typen ljus frisk sommarlager eller veteöl - alkoholfria Mikkeller Hallo Ich bin Berliner Weisse rekommenderas varmt!

Gör så här: 

1 Sätt ugnen på 250 grader.
2 Trimma kronärtskockorna genom att skära av toppen, klippa av den yttre delen på bladen samt stammen. Skär varje skocka i två delar och sjud på låg värme i ca 20 min tillsammans med skivorna av 1 citron samt massa salt.
3 Häll skockorna i ett durkslag och över i en ugnsform. Ringla över lite olivolja och sätt in i ugnen i ca 15 minuter eller tills de blivit lite svartprickigt brända (du kan såklart också grilla dem!)
4 Mortla under tiden avokado tillsammans med skalade pistagenötter och limesaft. Tillsätt olivolja och öl tills det får en bra konsistens (smörigt, men inte FÖR löst). Spara några krossade pistagenötter till servering.

Servering: Lägg upp kronärtskockor på tallrikar tillsammans med en klick avokadosmör. Ringla över lite olivolja och smula över havssalt - eventuellt lite strimlad gräslök, koriander, libbsticka eller vitlöksskott också om du har det i köksträdgården.

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson