Gräddig soppa på lubb

Receptmakare: Jens Linder

Portioner: 6

Tid: 25 minuter

Det här är en variant på en laksoppa jag skrev om i Gourmet. Grädden vänds ner för att soppan ska blir fluffig.

  • 1 kg filé av lubb eller annan god fisk
  • 12 rädisor
  • 6 små schalottenlökar
  • 1 msk koncentrerad hummerfond
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 dl grädde
  • salt
  • Buljong:
  • 7 ½ dl fiskbuljong (vatten + buljongtärning)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 morot, finskuren
  • 1 lagerblad
  • 1 stjärnanis
  • 1 dillstjälk
  • 5 korianderfrön
  • 10 svartpepparkorn
  • Till servering:
  • Finskt eller ryskt rågbröd
  1. Börja med att koka upp buljongen. Tillsätt morot, lök och kryddor och låt sjuda under lock i 20 minuter. Sila och ställ åt sidan så länge. Det bör vara drygt.
  2. Skär filéerna i bitar på två centimeter. Skär rädisorna i halvor. Skär schalottenlökarna i klyftor. Vispa grädden.
  3. Koka upp spadet igen och vispa ner hummerfond och tomatpuré. Smaka av så att spadet är lagom salt. Tänk på att grädde och fisk minskar sältan.
  4. Lägg i grönsaker och låt sjuda i 5 minuter. Lägg i fisk och sjud på svag värme tills fisken är precis genomkokt ett par minuter.
  5. Fiska upp alla fiskbitar ur soppkoket och lägg upp fiskbitarna i fyra varma sopptallrikar. Vänd ner den vispade grädden i soppan. Låt soppan sjuda upp. Smaka av med salt. Häll upp soppan och servera på en gång.

Bild för Jens Linder

Mer från Jens Linder


Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder