Fyra små rätter

En gång i tiden var julen förbjuden i England. Då och då hörs röster som vill förbjuda nyår i Sverige. Det kan man ju förstå. Av alla högtidsdagar finns det ingen som går hårdare åt befolkningen än nyårsafton. Man lägger en förmögenhet på opraktiska kläder. Man dricker för mycket. Man sms:ar bort hela tolvslaget. Man tittar på trötta fyrverkerier i tio minusgrader tills champagneglaset fryser fast i handflatan och måste svetsas loss av utbildad personal. Man tillbringar tre timmar i telefonkö för att få taxi. Man har kvällens längsta och minst givande konversation med en dörrvakt. Man vaknar nästa morgon och saknar sin plånbok. Man upprepar oförtrutet detta scenario år efter år tills man en dag blivit så gammal och skröpplig att man förmår genomskåda sitt destruktiva nyårsbeteende och inser att det vore mycket trevligare att bara bjuda hem några roliga och äta sig tvärs igenom hela årsskiftet.

Sallad i sallad med mynta, cashew och puffat ris

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 6

Tid: 45 minuter

Ska man äta från klockan 20.00 den 31 december fram till klockan 02.30 den 1 januari kan det vara bra att låta gästerna inta förrätten stående. Man vill ju inte att någon ska få blodpropp i benet. I denna rätt stoppas mynta och grönsaker tillsammans med rostade nötter och friterat ris ner i salladsblad som därefter äts med händerna. På bilden har jag använt blad av endiv, men det går lika bra eller bättre med cos- eller isbergssallad (de inre bladen).

  • 1/2 dl okokt vitt ris
  • 1/2 dl frityrolja
  • 1/2 dl cashewnötter
  • 1 kruka mynta
  • 1 näve sockersnappsar
  • 1/2 gurka
  • 1 knippe ärtskott
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk japansk soja
  • 1 lime
  • 1 röd chilifrukt, medelstark
  • 1 tsk socker
  • 5 endiver eller 3 huvud cos-sallad eller 2 huvud isbergsallad
  1. Hetta upp frityroljan i en stekpanna. Dra på fläkten på högsta blås och tillsätt det okokta riset. Fritera tills riset svällt upp till knäckiga puffar, ta från värmen och låt rinna av på hushållspapper.
  2. Rosta nötterna i torr panna och hacka fint. Blanda med riset.
  3. Plocka myntan på alla blad. Strimla sockersnappsarna fint. Klyv och kärna ur gurkan innan du strimlar den med osthyvel eller potatisskalare. Skär bort de nedre stjälkarna från ärtskotten.
  4. Rör samman olivolja, sesamolja, soja, pressad lime, finhackad chili och socker, och blanda dressingen med grönsakerna.
  5. Plocka bladen från salladshuvudena, lägg med den kupade sidan nedåt på ett stort fat och fyll bladen med grönsaker, mynta, ris och nötter. Ät med händerna.

Laxceviche med asiatisk nudelsallad

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 6

Tid: 20 minuter + 1 timmes marinad + 1 dygns djupfrysning

Snyggast laxskivor får man om man använder färsk lax, lägger i frysen ett dygn (två dygn om man vill göra gubbarna och tanterna på Livsmedelsverket glada) och skivar ytterst tunt med rakbladsvass kniv medan laxen ännu inte hunnit tina helt och hållet.

  • 1 kg laxfilé
  • 4 lime
  • 1/2 gurka
  • 1/2 gul lök
  • 3 avokado
  • 2 msk japansk risvinäger
  • 1 msk socker
  • 1 msk japansk soja
  • ca 100 g glasnudlar
  • 1 – 2 krukor koriander
  1. Skär bort skinnet från den halvtinade laxen och skiva ytterst fint. Pressa limen och dränk laxskivorna i saften. Låt marinera i kylskåp ca 5 timmar.
  2. Klyv, kärna ur och strimla gurkan med osthyvel eller potatisskalare. Skiva avokadon fint och löken ännu finare.
  3. Rör samman risvinäger, socker och soja. Se till att sockret verkligen löser sig.
  4. Koka glasnudlarna, slå bort vattnet, blanda nudlarna med risvinägerdressingen och lägg på fat. Toppa med grönsaker, lax, grovt hackad koriander och servera.

Wontonsoppa med pilgrimsmusslor, blodgrape och sparris

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 6

Tid: 2 timmar

Den här soppan kräver att man besöker en specialaffär för asiatiska livsmedel. Och kokar egen buljong. Samt genomför de övriga nedan beskrivna stegen. Om detta känns övermäktigt kan man nöja sig med att titta på den vackra bilden.

  • 4 morötter
  • 2 lökar
  • 1 stjälk selleri
  • 4 citrongräs
  • 12 limeblad
  • 1 liten skiva färsk rödbeta
  • 1 lime
  • 1 blodgrape
  • 1/2 röd chilifrukt, medelstark
  • 1 msk asiatisk fisksås
  • 1 msk socker
  • 2 dl tort vitt vin
  • ca 500 g skalade räkor
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1/2 citron, endast zesten
  • 1 paket wonton-ark
  • 1 knippe tunn sparris
  • 1 kruka thai-basilika
  • 6 stora pilgrimsmusslor
  • 1 tsk maizena
  1. Skala och slanta morötterna, tärna löken, skiva sellerin, banka citrongräset till flis och strimla limebladen. Koka upp 1 1/2 liter vatten i en stor kastrull, ner med grönsakerna och sjud ca 45 minuter.
  2. Låt rödbetsbiten sjuda med tills soppan är vackert röd och ta därefter upp. Lägg i chilifrukten och ta upp när buljongen fått lagom bett. Pressa lime och blodgrape och tillsätt efter smak.
  3. Tillsätt asiatisk fisksås, socker, vin och låt sjuda ytterligare några minuter. Smaka av med salt och sila bort grönsakerna.
  4. Hacka räkorna till grov färs. Stöt vitlöken till puré i mortel. Blanda räkor, vitlök och citronzest. Lägg en spelkulestor klick färs på ett wontonark och nyp ihop till knyte. Upprepa med hela mängden färs.
  5. Skär bort ändarna från sparrisen om de är torra.
  6. Skiva pilgrimsmusslorna fint. Plocka thai-basilikan på blad. Arrangera sparris, pilgrimsmusslor och basilika på tallrikar.
  7. Koka wontonknytena några minuter tills pastahöljet blivit genomkokt. Koka samtidigt upp grönsaksbuljongen och red den till lite tjockare konsistens med maizenan utrörd i lite kallt vatten.
  8. Fördela wonton-knytena på tallrikarna. Slå över den kokheta buljongen och servera genast.

Färsk frukt med varma mandelbiskvier

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 6

Tid: 10 minuter

Det här är min paraddessert. Den serveras med ett bättre portvin och har man bara hittat tillräckligt rolig frukt kan man inte misslyckas hur mycket vin man än råkat kolka i sig tidigare under kvällen. När gästerna suckar och ber om receptet till mandelbiskvierna höjer man sitt portvinglas, ler hemlighetsfullt och byter helt diskret samtalsämne.

  • frukt – på bilden rambutan, litchie, grenadilla, fujiya och fikon
  • 250 g mandelmassa på rulle
  • portvin
  1. Sätt ugnen på 200°C. Skär mandelmassan i mycket tunna skivor och sprid ut på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugn, ca 8 minuter eller tills biskvierna fått lite färg i kanterna.
  2. Arrangera under tiden frukten på assietter. Servera frukt och biskvier med portvin.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren