Fuskig kimchi

Jag är inte någon mästare på att planera saker. I alla fall inte saker som att göra kimchi i tid till den koreanska middagen. Och nej, jag har inte alltid en burk i kylen även om jag ibland skulle önska det. Däremot är jag expert på att fuska fint. Jag använder gärna halvfabrikat (om de är bra) och jag tycker att autencitet är ett fruktansvärt ointressant ord.

Att göra en kimchi på 1 timme istället för på 100 timmar kallar jag därför för storvinst. Visserligen är smaken kanske inte lika djup och man får inte i sig alla nyttiga bakterier som kommer med fermenteringsprocessen. Å andra sidan "får" man 99 timmar som man kan göra annat välgörande med, som att springa många mil, sova, umgås med vänner, leka med sina barn eller hjälpa någon i nöd. Ja, man hinner faktiskt med allt det där.

Om du nu kan se dig själv som en fuskare men att avsaknaden av de där nyttiga mjölksyrebakterierna gnager lite, så kan du alltid testa att blanda tysk surkål med gochujangpasta och miso. Samma fina fusk - olika smak. Du kan också nöja sig med att de två senare ingredienserna - chilipastan och mison - faktiskt är fermenterade och känna sig stolt. Om en timme kan det nämligen stå en god fusk-kimchi på middagsbordet. 


Portioner: 8
Tid: 1 timme
Du behöver: 

1 kg salladskål
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 litet äpple
2 msk riven ingefära
2-3 msk gochujangpasta
1 msk vit miso
ca 2 tsk socker (beror på sötman i äpplena)
0,5 tsk salt
1 dl ljus soja

Gör så här: 

Skölj och skär kålen i bitar, ca 3*3 cm (större än de är på bilden, det blir godare så). Strimla salladslöken och skala vitlöken och riv fint. Riv äpplet grovt. Blanda med alla övriga ingredienser utom sojan i en skål. Massera tills kålen släpper vätska, blir mjuk och minskar till nästan hälften i volym. Tillsätt sojan. Smaka av med mer gochujangpasta och socker. Ställ kallt minst 45 minuter. 

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist