Fransk smörig grytkyckling med karamelliserad lök

Det här receptet är något av en vinterfavorit hemma hos oss: grytstekt kyckling med drivor av gul lök som fått karamellisera i en rejäl klick smör till en härlig sås. De runda smakerna piggnar till med lite vitt vin och bryts distinkt med nymald svartpeppar. Kokt potatis och en grön sallad med vinägrett är allt som behövs till, simplicity rules.


Portioner: 6-8
Tid: 80 min
Du behöver: 

1 stor ekologisk kyckling (2 1/2 kg)
1 1/2 kg gul lök
80-100 g smör (snåla inte!)
1/2 dl vetemjöl
2 dl vitt vin
(alt. 1 1/2dl vatten och 2 msk vitvinsvinäger)
Salt och svartpeppar

Gör så här: 

Skala och halvera lökarna. Skiva dem grovt.

Tvätta händerna ordentligt och använd separat kniv och skärbräda. Stycka kycklingen och dela den i arton-tjugo delar. Salta och peppra kycklingbitarna på alla sidor.

Smält hälften av smöret i en stor tjockbottnad gryta och bryn kycklingbitarna jämnt på hög värme. Dela upp stekningen i omgångar så att alla bitar får plats. Lyft upp de färdiga bitarna ur grytan och håll dem varma vid sidan av.

I det kvarvarande smöret fräser du sedan löken sakta tills den mjuknar och faller ihop. Rör runt så att den inte bränns.

Blanda i vetemjölet, lite i taget och tillsätt vinet. Rör om och klicka i resten av smöret.

Lägg nu tillbaka kycklingbitarna i grytan och bädda ner dem bland löken. På med locket och låt puttra på svag värme i cirka 40 minuter. Rör om då och då.

När kycklingen är färdiglagad och löken förvandlats till en härligt söt och mjuk sås kan du smaka av med salt och rikligt med nymalen svartpeppar.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing