Fläskkarré med hoisinsås
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Tid: 1 1/2-3 timmar beroende på metod
Portioner: 6
Gå och köp en riktigt bra hoisinsås på en asiatisk butik. Lee Kum Kee finns ibland i vanliga butiker, den är bra. För övrigt är tystnad. De vanligaste "svenska märkena" håller helt enkelt inte måttet.
- 1 kg fläskkarré
- 1 1/2 dl hoisinsås
Första metoden.
- Lägg köttet i en kraftig emaljerad kastrull eller lergryta. Slå en bottenskyla vatten i. Smeta hoisinsåsen på fläskkarrén. Sätt på locket.
- Ställ i ugn 140°C i ca 3-4 timmar tills köttet är smältande mört och faller sönder. Dra isär köttet med två gafflar och blanda med köttsaft.
- Servera med plommonsås, tunnbröd, strimlad sallad, strilad gurka, strimlad salladslök och kanske några tunt klyftade plommon.
Andra metoden:
- Lägg köttet i en liten ugnsform. Kleta på hoisinsåsen runt om.
- Stek i ugn 150°C tills innertemperaturen är 80°C. Täck över köttet med folie och slå lite vatten i pannan om det börjar se bränt ut.
- Låt vila om du har tid. Skär upp i fina skivor. Detta ger ett mört, fast kött som håller ihop.