
Fiskgryta med paprikacrème
Har du tid, koka gärna en buljong på räkskalet som du får över. Börja då med att skala räkorna och rosta skalen i lite matolja tills det börja bli gyllene. Slå på vatten och sjud 15 minuter. Sila av skalen och byt ut en del av fiskbuljongen mot räkbuljongen.
400 g fisk ex kolja och lax
500 g räkor med skal
1 gul lök, skalad
3 vitlöksklyftor, skalade
2 morötter, skalade
4-6 potatisar, skalade
1 fänkål
4 msk olivolja
1 pkt saffran à 0,5 g
5 timjankvistar
2 dl vitt vin
2 lagerblad
1 tsk torkade chiliflakes
l l fiskbuljong
salt och peppar
dill
skal från 1 citron
Paprikacrème
1 rostad paprika, rosta själv eller använd färdig på burk
2 äggulor
2 tsk senap
1 ½ dl matolja
salt och peppar
- Skala och skär alla rotfrukter och grönsaker i mindre bitar och fräs i olivolja utan att det får färg. Tillsätt saffran, timjan, chiliflakes, lagerblad och buljongen.
- Sjud tills potatisen och morötterna är mjuka.
- Dela under tiden fisken i mindre bitar och skala räkorna. Tillsätt fisken till grytan och sjud ca 3 minuter, smaka av med salt och peppar.
- Pensla paprikan med olja och rosta i ugnen på 200° tills den fått svarta blåsor på sig. Ta ut och lägg plastfilm över formen och låt svalna.
- Dra skinnet av paprikan och ta ur kärnhuset. Mixa paprikan med äggulor och senap. Tillsätt matoljan i en tunn stråle medan du mixar, smaka upp med salt och peppar.
- Precis innan servering vänd ner räkorna, strö över dill och riv över citronskal. Servera grytan med en klick paprikacrème och nybakt bröd.