Finsk svampsallad

Varför lagar så få svampsallad? Det är ju en av de godaste rätter som finns och dessutom kanske det bästa svaret på frågan: "Vad fan ska man äta i stället för sill när man är vegetarian?" Svampsalladen passar nämligen utmärkt till öl, knäcke och potatis. Dessutom lenar den mage och strupe inför snapsande. Det tar förstås lite tid att tärna en massa svamp fint. 

Som vanligt när det gäller mina recept innehåller de en massa små finesser som ger rikare smak. Du kan förenkla genom att hoppa över de ingredienserna och stegen. Det blir gott ändå. Men det vore tjänstefel att inte tipsa om hur du maxar din svampsallad.

Vägen till framgång:

  1. Var inte rädd för rmogna mörka schampinjoner de har mer smak. Men tänk på att de måste ha stunsen kvar. Balansera med andra svampar.
  2. Gurkbitar ger fantastisk textur och frisk smak. Syrad gurka är bäst men saltgurka kan ersätta, ICAs saltgurka i plastpåse är väldigt bra.
  3. Använd en liten mängd torkad svamp för att få smakdjup. Du kan hoppa över den.
  4. Den tillagade svampen får inte vara för blöt. Se till att den ångar av ordentligt utan att brynas.
  5. Använd hårt mixad majonnäs som är riktigt fast i konsistenssen. Mjuk handrörd majonnäs blir för vattnig just här. Köpt majonnäs av bra märke duger i nödfall men egen tar cirka tre minuter att göra.
  6. Salladen får inte vara för fet, det dämpar svampsmaken. Drygt hälften ska vara kesella. Det ger fin syra och stadig konsistens.
  7. Kosmetiska mängder äkta schalottenlök gör uunderverk, men överdosera inte!
  8. Herbamare är magiskt, tack vare sin fina smak av selleri och libbsticka. 

Mindre kolhydrater: Den här salladen är utmärkt för LCHF:are
Vegan? Välj veganmajo och t ex iFraiche Oatly. Sallaaden blir lite vattnigare men helt okej annars.
Variera? Använd vilka svampar du vill men se till att fastare typer dominerar. En gnutta färsk dragon är riktigt gott i salladen. Persisk vildgurka eller cornichons can användas i stället för vildgurka. Men minska mängden!


Portioner: 15-20 som liten förrätt
Tid: 1 timme
Du behöver: 

5-20 g torkad svamp, gärna sandsopp, karljohan eller trattisar
250 g champinjoner, gärna lite brunfläckiga
250 g ostronskivling
1/2 dl olivolja
(1 nypa timjan)
(1 stort lagerblad)
(1/2 msk sherryvinäger eller äppelcidervinäger)
250 g kvarg, valfri fetthalt
1 1/2-2 dl hemgjord majo
1-2 hela saltgurkor (inte ättiksgurka/smörgåsgurka)
(1/2 msk finhackad äkta schalottenlök)
(1/2 msk grov fransk senap)
Herbamare
nymald svartpeppar
TILL SERVERING:
surdegsknäcke eller rågsurdegsbröd

Gör så här: 
  1. Blötlägg den torkade svampen i kallt vatten. Tärna champinjoner och ostronskivling fint. Tänk kokta kikärtor som storlek.
  2. Lägg den tärnade svampen i en stor eller två små stekpannor (helst i non-stick) och ringla över olivolja. Salta lätt, det hjälper svampens struktur att kollapsa. Strö över timjan och lagerblad som smulats i pyttebitar. Fräs sakta 10 minuter. Slarvhacka den torkade svampen och rör ner den efter 10 minuter. Fortsätt 
  3. fräsa tills svampen inte släpper från sig mer vätska, ca 20 minuter totalt. Svampen ska inte bli brynt. Droppa över vinäger och vänd runt. Ös upp i en skål och låt svalna helt. Kyl om du hinner. Lustigt nog blir salladen bäst i konsistensen och alla ingredienser som blandas är ordentligt kylda. 
  4. Vänd sammman svamp, kesella, majo och kryddor. Rör inte utan vänd med en slickepott. Rör du häftigt blir salladen vattnig. Svampsalladen håller ett par dagar i kyl.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh