
Filopaj med tomat och feta
Få livsmedel skrämmer mig som quorn. I bepansrade irländska silos, höga som fyravåningshus, odlas en ljusskygg varelse som matas med organiskt material och i gengäld producerar ett mycel som med jämna mellanrum skrapas ner från silons väggar. Skrapandet sköts gissningsvis av brutala män i skyddsdräkter vilka motar bort varelsen med eldkastare eller söver den med gas, varefter "skörden" transporteras bort för att blandas med äggvita och säljas som vegetariskt kött. Kalla mig galen, men i ljuset av quorn känns produktionsmetoderna för holländska körsbärstomater – eldrivna växthus och plantor i näringslösning – plötsligt förhållandevis oskyldiga.
Filopaj med tomat och feta
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 45 min
- 2 vitlöksklyftor
- 1 förpackning krossade tomater
- 1 tsk honung
- 1 tsk balsamvinäger
- 2 ark filodeg
- 1 burk kronhjärtan
- 12 svarta eller röda oliver
- 450 g körsbärstomater
- 1 förpackning (200 g) fetaost
- Sätt ugnen på 200°C.
- Finhacka eller pressa vitlöksklyftorna och fräs tills de får aningen färg i olivolja. Tillsätt krossad tomat, honung, balsamvinäger och smaka upp med salt och nymalen svartpeppar. Låt puttra ihop till lite fastare konsistens, ca 10 minuter.
- Fodra valfri form med filodegen och fyll med tomatsåsen, kronhjärtan, oliver, halverade körsbärstomater och fetaosten bruten i bitar.
- Grädda i ugn, 25 – 30 minuter och servera med sallad.
Kommentarer
Hej!
Men ärligt talat. Du målar upp Quorn som den värsta domedagsmaten. Ett skräckfilmsscenario.
Men du har aldrig tänkt på hur allt det jävla köttet som du har fullt av i din blogg har behandlats?
Lyckliga små revbensspjäll, skuttande på gröna ängar? Knappast.
Det om något är väl läskigt.
//Malin
älskar din blogg, när kommer boken??
Det är besvarat! Boken kommer till jul!
åh fantastiskt! och väldigt grekvänligt, det skulle dom gilla. just nu som kronärtskockorna kommit. detta vill jag verkligen laga! puss
Oh my! Så välformulerat. Jag har varit vettskrämd för Quorn från dag 1. Jag tappar sällan talförmågan, men något så obegripligt som Quorn har gjort att jag inte ens kan formulera ett försvar för min skräck.
Tusen tack, jag hänvisar till ditt inlägg i fortsättningen.
Katrin, du kommer att älska det här. Jag använde förresten oliverna jag fick av dig i julklapp. Pajen är toppengod. Om man vill kan man lägga lite spenat i botten. Om man vill späda ut den överväldigande upplevelsen av tomat. Men varför skulle man vilja det? En planta hackad basilika kan man också strö på, inte överst dock för då torkar den.
Ulis, så underbart att kunna hjälpa till!
Lotta - tusen tack, bra. Nu behöver jag aldrig mer försvara varför jag inte vill ha quorn.
En liten fråga:Du som kan det här med mat, har du hittat någon bra svartpeppar (som helst inte kommer i presentförpackning)? För visst har den blivit eländig på senare tid?
Mia: Bra fråga. Och jag håller med – det är inget vidare drag i Santa Maria-pepparn man kan köpa i affären och det har det inte varit på länge. Inte ens om man köper hel och maler själv. Jag har tänkt på det själv, men inte kommit så långt att jag funderat på att se mig om efter någon bättre leverantör.
Jag ska kolla vad min lokale iranier har i hyllan. Återkommer. Har någon annan något annat förslag?
Det känns så skönt att inte vara ensam i världen om att ha quornfobi.
Jag tror banne mig att jag hellre äter tofu.
Tofu. Det blir ett framtida inlägg.
Läste om svartpepparn, inget vidare drag i den.
Kan du få tag på peppar från Curacao av någon importör, är det den absolut bästa
och godaste jag någonsin har smakat! Besökte ön för några år sedan, det enda jag hade med hem var svartpeppar, men den är tyvärr slut nu! Har blivit lite nördig när det gäller just den kryddan, för har man smakat riktigt bra, kan man inte förlika sig med andra sorter
Åh vad jag älskar såna här tips!
Nu saknar jag bara en länk till någon som säljer kvalitetskryddor på nätet. Måste ju finnas.
Lotta: Tack!
Skönt att inte vara ensam i sin pepparförtvivlan. Eva: Tack för tipset om Curacao-peppar! Det ska jag leta efter. Bra att ta till, också, när jag står där i affären så de förstår att jag minsann menar allvar och inte är lättlurad:) Problemet är bara vilken affär...I want names!
I helgen beger jag mig till Stockholms essencefabrik. Håll tummarna för att det inte är samma mediokra produkter fast i lösvikt...Rapport kommer.
Det är mycket inom den storskaliga livsmedelsindustrin som är läskigt. Hur det går till när djur blir mat är dessvärre en långt obehagligare historia än quornframställning, och jag har den största respekt för alla som väljer att inte äta djur av den anledningen.
Däremot innehåller mitt inlägg inga jämförelser mellan slakt av djur av framställning av quorn. Det jag jämför quorn med är växthusodlade tomater.
Var på TUR-mässan i Gbg i helgen. Gick naturligtvis till Curacao montern och frågade om deras svartpeppar.De stod som frågetecken allihop, men till slut var det någon som tipsade om att försöka hos butiker med holländska matvaror.Curacao tillhör ju Holland. Måste väl finnas någon sådan i Hufvudstaden, annars kan man väl kolla med Holländska Ambassaden. De borde ju veta var man handlar holländska specialiteter.
Men varför ska det vara så svårt att skaka fram lite svartpeppar? Det är helt otroligt. Vore det inte bättre om man helst enkelt satsade på att odla en peppar som är bra från början?
Ständigt denna kamp.
Jag köpte ett kilo svartpeppar på Citygross, från en dansk kryddhandlare. Funkar bra.
Haha. Det var en trevlig och opjåskig inställning till svartpeppar. Ett kilo danskt och sedan hem och stoppa kvarnen full!
Jag gillar verkligen svartpeppar, t o m den av ytterst ordinär kvalitet. Den kanske bästa kryddan.
Hoppsan, där kom urgamla trackbacks bara för att jag flyttade bloggen till wordpress.com.
Någon slags automatfunktion, tydligen.
Sorry!
Sidor