Filopaj med tomat och feta

Få livsmedel skrämmer mig som quorn. I bepansrade irländska silos, höga som fyravåningshus, odlas en ljusskygg varelse som matas med organiskt material och i gengäld producerar ett mycel som med jämna mellanrum skrapas ner från silons väggar. Skrapandet sköts gissningsvis av brutala män i skyddsdräkter vilka motar bort varelsen med eldkastare eller söver den med gas, varefter "skörden" transporteras bort för att blandas med äggvita och säljas som vegetariskt kött. Kalla mig galen, men i ljuset av quorn känns produktionsmetoderna för holländska körsbärstomater – eldrivna växthus och plantor i näringslösning – plötsligt förhållandevis oskyldiga.

 

Filopaj med tomat och feta

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 45 min

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 2 ark filodeg
  • 1 burk kronhjärtan
  • 12 svarta eller röda oliver
  • 450 g körsbärstomater
  • 1 förpackning (200 g) fetaost
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Finhacka eller pressa vitlöksklyftorna och fräs tills de får aningen färg i olivolja. Tillsätt krossad tomat, honung, balsamvinäger och smaka upp med salt och nymalen svartpeppar. Låt puttra ihop till lite fastare konsistens, ca 10 minuter.
  3. Fodra valfri form med filodegen och fyll med tomatsåsen, kronhjärtan, oliver, halverade körsbärstomater och fetaosten bruten i bitar.
  4. Grädda i ugn, 25 – 30 minuter och servera med sallad.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren