Favorit i repris: Betor under yoghurt och chèvre
Risken att bli utbytt mot något yngre, fräschare eller bara annorlunda, är ett riskmoment som dessvärre måste ingå i kalkylen för alla som ger sig in i en relation. Det kan hända mig, det kan hända dig och jag är rädd att det kommer att hända julbordsklassikern rödbetssallad inom en snar framtid. Den dag separationen är ett faktum kommer rödbetssalladen kanske fråga sig vad som gick snett. Var det ovanan att ligga och kladda på köttbullesmörgåsar i tid och otid, året runt, som gjorde att spänningen till slut försvann? Eller upptäckte folk helt enkelt att den där skära röran kändes alldeles för fet för att alls kallas sallad?
Betor under yoghurt och chèvre
Receptmakare: Lotta Lundgren
Tid: 60 min
- 1 kg röd-, gul- och/eller polkabetor
3 dl matlagningsyoghurt (10% fett)
ca 10 cm chèvre
2 msk flytande honung
några kvistar färsk timjan (kan uteslutas)
1/2 citron
- Koka betorna mjuka, men inte för mjuka, med skalet på.
- Smula chèvren och blanda med yoghurt och honung.
- Skala och skiva betorna tunt och lägg i lager i ugnsfast form (välj helst en inte alltför vid form). Droppa lite citron över varje lager och strö på timjan (men var sparsam med den senare). Bred på yoghurtblandningen överst.
- Grädda i ugn på 200°C, grillvärme, ca 15 minuter.
Kommentarer
Faktiskt trevlig idé! (Och så enkel, jag borde kommit på den själv.)
God jul, förresten!
Varför inte? Hos mig blir det kokade polkabetor i sillsalladen istället för de inlagda rödbetorna, som är slut. Rödbetor är gott!
God Jul
Fundering, så här i juletider vankas det en del gott i hemmen. Aldrig som så att du bakar eller gör annat gott?
Åh, visst bakar jag. Men jag är inte så bra på det om sanningen ska fram. Jag gör bröd som blir bättre än affärens bröd – men det är ju inget att skryta med tycker jag. Kakor är jag inte heller speciellt framstående inom. Mina tårtor är vackra men inte speciellt goda.
Jag tror att sockerbagare och matlagare helt enkelt tillhör olika skrån. Vad tror ni?
Ja Lotta. Du har en poäng. Lite olika sinnen krävs nog. Konditorn behöver ju exempelvis vara så mycket mer exakt än du som kock. Bröd är lite mer på känsla men för att ha något att bidra med kanske man ska vara lite speciell och då har vi ju ex.v. Pain de Martins fina brödblogg.
Som är fantastisk. Jag älskar den.
Oj oj vilket trevligt recept! Tre av mina favorit-ingredienser helt klart (fet yoghurt, chèvre och rödbetor). Och som vanligt bedårande vackra bilder, en sådan sann konstnär med mat du är.
Haha. God jul Emil.
Favoritkombo av smaker. Strösslar över lite knaperstekt sidfläsk också :)
Sidor