Fänkålsrisotto

"I antikens Grekland ansågs fänkål vara ett starkt sexuellt stimulerande medel." Är det bara jag som känner att någonting skaver i föregående mening? Antingen så var antikens fänkål verkligen a) ett starkt sexuellt stimulerande medel, eller så representerar den här uppfattningen snarare b) någonting antikens genomsnittsgrek hade fått för sig helt enkelt för att det då som nu är stört omöjligt att närma sig fänkålen utan att slås av hur ungdomligt kavat och spänstig den ter sig. Särskilt i jämförelse med den slokande samling som i övrigt befolkar denna bittra årstids grönsaksdiskar.

Fänkålsrisotto

Receptmakare: Lotta lundgren

Portioner: 4 (som huvudrätt, ej tillbehör)

Tid: 45 minuter

 • 2 stånd fänkål
 • 2 tsk fänkålsfrö
 • 2 schalottenlökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 4 dl risottoris
 • 2 dl vitt vin
 • ca 7 dl hönsbuljong
 • 1/2 – 1 dl riven parmesan
 1. Skär bort de sega skotten från fänkålen men spara vipporna. Skär ner i grova bitar, lägg i kastrull och häll på precis så mycket vatten så att det täcks. Koka mjuka under lock.
 2. Stöt fänkålsfröna i mortel och tillsätt så att de hinner koka med några minuter. Kör fänkål och kokvatten till slät puré i matberedare eller mixer.
 3. Hacka lök och vitlök fint. Häll en rejäl skvätt olivolja i en tjockbottnad kastrull och fräs på låg värme några minuter. Tillsätt riset och låt fräsa med under omrörning (använd träslev). Tillsätt vinet och låt koka in under omrörning (höj eventuellt värmen – det ska bubbla och fräsa).
 4. Koka under tiden upp buljongen. Håll rykande het och tillsätt en slev i taget. Låt varje omgång buljong koka in i riset innan du tillsätter ny vätska.
 5. När riset börjar få rätt konsisten – mjukt yttre med tuggig liten kärna – tillsätt en sista liten slev buljong och fänkålspurén. Rör till sist ner osten. Servera med en sallad.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren