English muffins

English muffins är ett slags smöriga runda jästbröd som gräddas i stekpanna och äts till frukost i England och USA. De är som bäst delade med gaffel och rostade. På grund av den relativt långa jästiden är det inte praktiskt att servera dessa nygräddade till frukost. Ät dem i stället till lördagslunch, eller baka dem kvällen innan och rosta före servering. De går säkert även bra att frysa in, men då ska de delas först. Detta recept utgår ifrån ett recept av Rose Levy Beranbaum (The Bread Bible), men är något förenklat och försvenskat


Portioner: 8-10 st
Tid: Jäsning över natten, sedan 3 1/2 timmar
Du behöver: 

Fördeg (kvällen innan)
2 dl mjölk
150 g/2.5 dl vetemjöl
ca 10 g jäst
2 msk honung eller lönnsirap
Bakdagen
150 g/2.5 dl vetemjöl
2 tsk salt
40 g rumstempererat smör
grovmalet majsmjöl (jag använder polenta) till utbakning (ej nödvändigt)
ca 10 g smält smör (gärna skirat) till pannan

Gör så här: 

Koka upp mjölken hastigt och låt svalna tills det är ljummet. Lös upp jästen och honungen i mjölken i en skål. Blanda ner mjölet till fördegen. Täck över med plast och låt stå framme en halvtimme. Ställ skålen sedan i kylskåpet över natten.
Rör ner det resterande mjölet, salt och smör, för hand eller i matberedare. Låt degen vila övertäckt i ca 20 minuter för att svälla och arbeta sedan ihop den till en smidig deg (ca 3 minuter i assistent).
Sätt degen i en skål och låt jäsa till dubbla storleken i rumstemperatur.
Tryck ner degen och ställ in den i kylen i ca en timme för att göra den fast och smidig.
Strö lite majsmjöl över bakbordet och kavla ut degen till drygt en halv centimeters tjocklek. Ta ut runda kakor med en rund form med cirka 8 cm diameter. Har du ingen kakform fungerar ett vinglas utmärkt (jag använder en cocktailblandare i rostfritt stål). Strö lite majsmjöl över muffinsen och låt jäsa rumstempererat i ca 45 minuter.
Knåda ihop den överblivna degen och ställ den i kylen. Efter ca en halvtimme har spänningarna i degen släppt och du kan kavla ut den på nytt för att få ut några muffins till.
Värm en panna tills en droppe vatten som du skvätter på ytan snabbt kokar bort (men inte ett dugg varmare). Pensla ytan med lite smält smör och lägg i dina muffins. Grädda på låg värme tills undersidan är vackert brun (ca 10 minuter). Vänd och grädda lika länge på andra sidan.
Dela med gaffel (kniv ger en för jämn snittyta), rosta delarna och servera med smör, marmelad, eller amerikansk frukostkorv och pocherat ägg.

Bild för Johan Swanljung
2007-12-18
Av

Mer från Johan Swanljung


Bild för Johan Swanljung
2016-08-24
Bild för Johan Swanljung
2010-01-13
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung