En komplett galette: Bovetepannkaka med ägg, skinka och emmentaler

Tunna, frasiga galetter tillagas enbart på bovetemjöl, vatten och en nypa salt. I södra Bretagne vispas smeten med mjölk, ägg och vetemjöl, fast själva den syrliga och nötiga smaken av bovetet kommer bäst till sin rätt om man håller sig till det nordbretonska originalet. Men var kommer i så fall ägget in i sammanhanget, så att galetterna kunde platsa som äggrecept? Jo, klassikern framför andra – en galette complète – gräddas medan ett knäckt ägg tillagas ovanpå. Äggulan flankeras sedan av skinka och beströs med riven emmentalerost innan allt viks ihop till ett snyggt frasigt kuvert med den buktiga gulan som sigill.


Portioner: 4
Tid: över natten + ca 30 min
Du behöver: 

2 1/2 dl bovetemjöl
3 1/2 dl vatten
1/2 tsk grovt salt
smör till stekning
(+ 1-2 msk vatten)

4 ägg
8 skivor kokt skinka
2 dl riven emmentaler
svartpeppar
ev: 1 msk finhackad schalottenlök

Gör så här: 

Blanda bovetemjöl, vatten och salt till en tjock smet. Låt vila i rumstemperatur i ett par timmar, eller över natten i kylskåp. Är smeten då tjockare än vispad grädde kan du späda med 1–2 matskedar vatten.
Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Häll smeten på ena sidan av järnet och sprid snabbt ut den i en rundel med hjälp av en crêpesskrapa eller vinkla järnet runt tills smeten täcker det. Grädda färdigt galettens ena sida på god värme och vänd när det bildats små hål på ytan. Sänk temperaturen.
Knäck ett ägg i mitt på galetten. Fös gulan åt sidan och bred ut vitan över ytan så att den tillagas snabbt. För sedan tillbaka gulan mot mitten. Lägg på skinkskivorna på bägge sidor gulan och strö över osten. Vik in galettens sidor mot mitten med lämna gulan bar. Strö nymald svartpeppar över och servera direkt. Kanske lite finhackad schalottenlök på också.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing