Dadelknäck med pistaschmandel

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: ca 70 st

Tid: 40 minuter

Det här måste ni bara prova, den fruktiga sötman från dadelsirapen helt enkelt ljuvlig!

  • 2 dl dadelsirap
  • 2 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackad pistaschmandel (osaltade)
  1. Koka upp sirapen, sockret, grädden och smöret i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på medelvärme i cirka 20 minuter tills knäckmassan nått 122 grader (eller strax över 125 om du vill ha hårda). Använd termometer.
  2. Gör kulprovet: En tesked knäck doppas i ett glas kallt vatten. Kan du rulla en fast kula är knäcken färdig.
  3. Hacka pistaschmandeln fint.
  4. Häll upp knäckmassan i en kanna med pip, så är det lättare att pricka formarna. Mia Öhrn brukar lite fiffigt smöra plåten under formarna för att dessa inte ska välta.
  5. Strö till sist pistaschhacket över knäcken (synd att blanda ner det vackra gröna, tyckte jag) och låt stelna. Förvara kallt.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing