Dadelknäck med pistaschmandel
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: ca 70 st
Tid: 40 minuter
Det här måste ni bara prova, den fruktiga sötman från dadelsirapen helt enkelt ljuvlig!
- 2 dl dadelsirap
- 2 dl socker
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk smör
- 1 dl hackad pistaschmandel (osaltade)
- Koka upp sirapen, sockret, grädden och smöret i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på medelvärme i cirka 20 minuter tills knäckmassan nått 122 grader (eller strax över 125 om du vill ha hårda). Använd termometer.
- Gör kulprovet: En tesked knäck doppas i ett glas kallt vatten. Kan du rulla en fast kula är knäcken färdig.
- Hacka pistaschmandeln fint.
- Häll upp knäckmassan i en kanna med pip, så är det lättare att pricka formarna. Mia Öhrn brukar lite fiffigt smöra plåten under formarna för att dessa inte ska välta.
- Strö till sist pistaschhacket över knäcken (synd att blanda ner det vackra gröna, tyckte jag) och låt stelna. Förvara kallt.