Clementinglass med lakritsrippel

Det här är inget ortodoxt glassrecept. Jag hade clementiner över och valde yoghurt för att understryka syran i frukten. I kylen fanns bara två ägg, alltså använde jag dem och lade till grädde för att öka på fetthalten. Lakritssirapen hade stått och stirrat på mig länge, men byt mot mörk choklad om du vill.


Portioner: 4
Tid: 60 minuter + vila över natten
Du behöver: 

6 clementiner (saften + skal av 1/2)
3 dl yoghurt (10%)
1 dl vispgrädde
1 msk honung
1 dl socker
2 äggulor
1-2 msk söt lakritssirap

Gör så här: 
  1. Blötägg gelatinbladet i en skål kallt vatten (ca tio minuter).
  2. Skölj och skrubba en av clementinerna i varmt vatten och riv zesten av drygt halva. Pressa saften ur clementinerna
  3. Häll yoghurt, grädde, clementinsaft, skal och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen koka upp.
  4. Tillsätt honung och lös upp den med de övriga ingredienserna.
  5. Knäck och dela äggen. Spara gulorna i en bunke och vispa dem hårt.
  6. Häll yoghurtblandningen i en jämn stråle och vispa ner tillsammans med äggen.
  7. Tillbaka med blandningen i kastrullen igen. Låt sjuda på svag värme i en kvart.
  8. Låt gelatinet smälta helt i den varma blandningen.
  9. Sila av skalbitarna genom en finmaskig sil och kyl glassmeten i ett vattenbad.
  10. Plasta in skålen – så att inte massan tar smak av annat – innan du ställer den i kylskåpet över natten. Glöm inte att lägga skålen till glassmaskinen i frysen.
  11. Ta ut smeten ur kylen och kör den i maskinen i cirka 30 minuter.
  12. Bred ut hälften av glassmassan i en form, ringla över en sked lakritssirap, bred på resten och ringla över en sked till.

Bild för Anna Billing
2012-02-09
Av

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing