Chèvrefylld aubergine med tomatsås och linser

Till skillnad från exempelvis svartroten, jordärtskockan eller rovan har den blanka, mörkt violetta auberginen både namnet och utseendet för sig. Dessvärre är det sämre beställt med det som döljer sig bakom den praktfulla utsidan; ett i rått tillstånd synnerligen menlöst och skumgummiartat otyg som smakar aningen bittert och får brått att mörkna vid kontakt med luftens syre. (Här lämnar jag utrymme för personliga reflektioner över diverse figurer som visade sig maskera en blek, trist och osnygg natur bakom ett spännande yttre.) Till auberginens försvar ska dock sägas att den till skillnad från många andra vinner på en partner som bortser från dess brister och gör allt för att fylla den med meningsfullt innehåll.

Chèvre till exempel.

IMG_1263[1]

Chèvrefylld aubergine med tomatsås och linser

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

 • 2,5 dl linser, Puy-linser, beluga eller gröna
 • 5 vitlöksklyftor
 • 2 burkar hela tomater, helst körsbärstomater
 • 2 citroner, ekologiska
 • 1/2 msk socker
 • (en burk kronhjärtan eller 400 g lammfärs + 1 ägg + 100 g grön pesto + nypa kanel)
 • 1 medelstor aubergine
 • 300 g chèvre
 1. Koka linserna i tredubbel mängd vatten på svag värme, 15 – 25 minuter beroende på sort och storlek. Före servering: slå bort vattnet, salt och rör ner en klick smör.
 2. Hacka vitlöken fint och fräs gyllene i lite olivolja. Slå på tomat och sänk värmen. Puréa eventuellt tomatsåsen med stavmixer.
 3. Riv med lätt hand zesten (det yttersta gula) av citronerna och tillsätt tomatsåsen. Pressa ur saften och tillsätt efter smak. Smaka av med socker, salt och nymalen svartpeppar.
 4. Jag gjorde lammfrikadeller (rör noga samman färs, pesto, ägg, lite kanel, salt och peppar, trilla till bollar) som fick sjuda i tomatsåsen. Den som vill byter frikadellerna mot urkramade kronhjärtan eller nöjer sig med tomatsåsen som den är.
 5. Skiva auberginen i 2 cm tjocka skivor. Skiva därefter varje skiva nästan ända ner så att de sitter ihop i ena kanten. Skiva chèvren i hälften så många skivor som du har auberginer att fylla och dela varje ostskiva i två. Tryck in en halvmåne i varje aubergine.
 6. Stek de fyllda auberginpuckarna i olivolja med medelvärme. Auberginen ska få lite yta och bli saftig och nästan genomskinlig, osten ska ha smält lite men inte helt. Salta, peppra och servera med linser och tomatsås.

Tips: Det här är ett sådant där recept som vinner på personlig utveckling.  Om man vill kan man t ex vända auberginepuckarna i mjöl, ägg och ströbröd innan stekning. Eller servera med sin egen variant av tomatsås. Eller göra frikadeller på kalvfärs (då hoppar man över kanelen).

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren