Champinjonconsommé med lätt ångade grönsaker

Mitt sista bidrag till tamsvamptemat på Taffel får bli den här consommén på champinjoner. Den går så klart att använda som en buljong också om man inte orkar åbäka sig med att klara den.

Själv tycker jag att en god buljong spöar nästan allt och den här är så pass kraftig att den tillsammans med lite andra fina och lättlagade grönsaker blir en hel förrätt eller tillsammans med mackor en lyxig vardagsrätt.

Vill man laga veganskt så räcker det inte med att utesluta gelatinet för filtreringen är helt och hållet beroende av gelatin. Du måste ersätta med agar och gärna läsa igenom det här.

Men i grund och botten är det typ en grönsakssoppa, en jobbig jävla grönsakssoppa.


Portioner: 4
Tid: 2 dagar
Du behöver: 

Champinjonconsommé

500 g champinjoner eller skogschampinjoner
20 g smör (eller 0,5 dl olivolja)
2 schalottenlökar, finhackade
2 persiljestjälkar (om du har hemma), grovt hackade
1 morot, tärnad
1 msk finhackad ingefära
1 msk sherryvinäger
1 msk ljus soja
1,5 liter vatten
2 blad gelatin
salt och peppar

Övriga grejer till "soppa"

1 litet blomkålshuvud
fyra broccolibuketter
1 liten purjolök
1 liten squash

Gör så här: 

Skiva champinjonerna grovt och stek dem sedan försiktigt i en gryta med smöret. När de fått lite yta så tillsätter du schalottenlökhacket och steker vidare tills löken är mjuk. Tillsätt sedan morot, persiljestjälkar och ingefära och fräs ytterligare fem minuter. 

Häll på vatten, sherryvinäger och soja och låt puttra under lock i tre timmar. Sila av i en trådsil och hetta återigen upp buljongen. Pallar du inte med att gå vidare så har du nu här en alldeles utmärkt svampbuljong. Smaka av den med salt och peppar och använd den som du vill.

Vi andra går så klart vidare och gör en consommé, d v s ser till att buljongen blir fri från alla partiklar och skit.

Lägg ner gelatinbladen (viktigt) i buljongen och rör tills de har löst sig. Ta av buljongen från plattan och låt svalna. Häll sedan över den till en burk av något slag och ställ in i frysen över natten.

Lägg isklumpen i en silduk och sila av över dagen, medan du kanske är på jobbet eller liknande. Det här är nästan ett idiotsäkert att få till en klar consommé men du kan absolut inte skippa gelatinet. 

Smaka av consommén med salt och peppar.

Servera med ångkokta och stekta grönsaker. Jag stekte squashen rätt så härt men resten ångkokte jag. Det är även gott att servera med lite grovriven får- eller getost. Det lade vi på efter att bilderna tagits eftersom jag inte klarade av att knäppa skapliga kort på portionen där jag lagt på osten.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson