Buffalo Chicken Wings återigen

Jag insåg när jag satt och lade upp det här receptet att Margit redan bloggat om det på Taffel. Jag var därför tvungen att ändra min titel. Recepten skiljer sig åt så det är ingen större skada kan jag tycka och det är ju mest bara roligt med flera alternativ.

Jag har även en till variant av de här vingarna på min gamla bloggplats; där är de anpassade för grillen. Receptet som kommer nedan är väldigt likt varianten för grill, men man kan ju inte grilla jämt heller som det verkar. I alla fall inte jag som bor i lägenhet i stan.

Nåja. Den här maten ligger på min topp-5-lista tror jag. Sinnessjukt gott är det. Det är raka motsatsen till hälsomat och rawfood och jag gissar att energimängden närmar sig den hos upparbetad plutonium. Mitt förslag är att du på något sätt försöker producera el med din kropp efter att du ätit maten, för energin måste ut på något sätt.

En liten sak bara. Jag rekommenderar att man ska ha rismjöl i paneringen och det kanske ni inte vill springa och köpa bara för ett par matskedar till den här maten. Byt då bara ut det mot potatismjöl eller Maizena. Rismjöl är dock utmärkt för att få till riktigt fin krispighet när man friterar, så det är det bästa alternativet.


Portioner: 4
Tid: 1 timma
Du behöver: 

Vingarna
 
1 kg kycklingvingar
1 msk gott paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
2 msk rismjöl
50 g smör
0,5 dl Louisiana hot sauce (se kommentar nedan)
1 msk lönnsirap
ev. mer salt och svartpeppar
 
Coleslaw
 
300 g spetskål, fint strimlad
ett halvt äpple, fint tärnat
3 msk amerikansk eller hemgjord majonnäs
1 msk amerikansk senap
en nypa cayennepeppar
1 tsk rödvinsvinäger
salt och svartpeppar efter smak
 
Blue cheese dip
 
200 g blåmögelost, gärna gorgonzola
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl amerikansk eller hemgjord majonnäs
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk vitlökspulver
salt och svartpeppar

Gör så här: 

Först några ord om Louisiana Hot Sauce

Till Buffalo Chicken Wings har man vad som kallas för Buffalo Sauce. Det är exakt den där såsen som beskrivs ovan, d v s en Louisiana Hot Sauce med smör, och i originalet ska det vara Frank’s Red Hot. Den är lite knepig att få tag på tyvärr, men det finns så klart på nätet. Extremefood.se har den. Den andra såsen på bilden hittar man dock ganska ofta och har man bara den kan man spetsa den med lite rödvinsvinäger så kommer man faktiskt skapligt nära Frank’s.

Jag menar absolut inte att vara autenticitetsfascist och det blir gott hur ni än väljer, men Frank's är verkligen svingod.

Nu kör vi recept

Börja med coleslawen för den vinner på att stå ett par timmar. Blanda alla ingredienser ordentligt och ställ in i kylen.

Blanda också alla ingredienser till din Blue cheese dip och mosa osten med en gaffel. Om man vill ha en slät dippsås så kan man tillsätta lite extra grädde och mixa alltihop. Jag tycker det är gott med lite ostklumpar i den. Smaka av med salt och svartpeppar

Nu tar vi itu med vingarna.

Vi börjar med att göra såsen  som vi sen ska doppa vingarna i genom att smälta smöret och sedan tillsätta hot sauce. Vispa ordentligt och tillsätt sedan lönnsirap. Håll varm utan att den kokar.

Hetta upp frityrolja till 120-140°C. Blanda paprikapulver, cayennepeppar, svartpeppar, rismjöl och salt och badda in vingarna med det. Fritera i tio minuter.

Ta sedan upp vingarna och höj temperaturen på oljan till 180°C. Fritera vingarna igen tills de har fin färg. Ta sedan upp dem och låt dem rinna av lite.

Häll hot sauce-smöret i en bunke och dundra ner vingarna och blanda omkring tills alla ytor är täckta av såsen.

Servera vingarna med ostdipp och coleslaw. Jag tror knappast jag behöver kommentera att det ska vara en fin öl till den här maten också. Det har du förtjänat.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson