Brynt schalottenlökssmör

Det sorgliga med stekt lök är att den förlorar sin charm så snabbt. Men gömmer du den i smör bevaras de karamellsöta aromerna förvånansvärt bra. Löksmöret håller en vecka i kylen och är fantastiskt till stekt fisk, lättkokta gröna bönor, rostade morötter eller en kotlett. Du kan använda inlagd dragon, men undvik den torkade. Då får du bättre resultat med den söta thaibasilikan som kan fyndas billigt på asiatiska butiker.


Portioner: 7-10
Tid: 20-30 minuter
Du behöver: 

150 g (5 små) schalottenlök
50 g+150 g rumsvarmt smör
2 krm salt
1 tsk torkad grönpeppar, smulad
finrivet skal av 1/2 liten ekocitron
2 msk finskuren dragon eller 1 msk repad citrontimjan
1/2 msk lagrad sherryvinäger eller pressad citron

Gör så här: 
  1. Massera lökarna med tummen och pekfingret runt om och gnugga mellan handflatorna så att skalet lossnar lite. Halvera, skala och hacka riktigt fint.
  2. Hetta upp 50 g av smöret i en panna på medelvärme lägg och i den hackade löken. Salta lätt. Sänk värmen efter en halv minut. Stek löken mycket långsamt tills den är ljust nötbrun. Fös ihop den i pannan och vänd runt då och då så att det inte bränns i kanterna. Låt steka sakta i 10-20 minuter.
  3. Vänd ner grönpeppar och citronskal. Fräs i ytterligare 30 sekunder. Dra pannan från värmen. Tippa snabbt upp löken i en skål. Mosa ihop lök, smör, örter och vinäger med en gaffel. Låt stå och dra minst en timme, helst längre. Smöret är godast de första dagarna.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh