Bönpastej med kolnad grönkål och rostade frön

Jag har fastnat för näringsjäst. En 70-tals grej jag hade glömt bort men som jag vet är poppis hos framförallt amerikanska veganer då näringsjäst smakar nötig umamiost på ett naturligt sätt. Näringsjäst är torkad inaktiv jäst (man kan alltså inte baka på den) som är rik på B-vitaminer och det som skiljer Bjäst från övriga näringsjäster är att Bjäst inte innehåller B12. Det brukar finnas på hälsokosthyllan i matbutiker, annars kan du beställa från Goodstore.se där det kostar från 54 kr.

Vegan: Ja. 

Frömjöl för slackerhusmödrar: Ni vet de där påsarna med färdiga bakmixar för fröknäcke som finns från olika märken i matbutikerna? Testa en sån. Det är mer praktiskt än att köpa varje frösort för sig och då har du dels en god färdig frömix att strö över mat, samt möjlighet att göra fröknäcke när andan faller på. Denna från Risenta är min favorit. Jag brukar göra några plåtar och hälla de misslyckade bitarna (ett vanligt misstag är att jag kavlar dem för tunt pga det är ju kul att kavla men då bryts de tyvärr lätt sönder) i en separat burk för att använda som rostat fröströssel som topping eller som här - mixat till frömjöl. Det är med andra ord praktiskt att misslyckas då och då. Testa tillsätta nyponpulver, nässelpulver eller rödbetspulver till fröknäckesmeten om du vill ha färgglad, och nyttig, variation.

Snacksbollar: Istället för pastej kan du rulla smeten till bollar och antingen äta dem som snacks, eller lägga dem på en bakplåtspappersklädd plåt och värma ca 10 min i ugnen på 200 grader (eller bara köra i mikron, seriöst). Vill du ha dem panerade kan du rulla bollarna i nötsmulor eller hampafrön.

Du behöver också matberedare: Har du inte införskaffat en än är det verkligen på tiden eftersom de är räddaren för nörden i nöden och ett måste för lata matvrak på en budget. Jag använder miniberedaren/minihackaren till min stavmixer kanske tre gånger om dagen till att göra allt från vegfärs till pesto, örtsalt, rört smör, salsa och pastejer. Bästa köpet någonsin. Bra vardagsmixers med tillbehör finns för en billig peng på bla Netonnet, men gå inte efter märken utan kolla vilken som har hög W till bäst pris - exempelvis denna


Portioner: En mindre sats
Du behöver: 

2 1/2 dl sojabönor eller vita bönor
3 dl grovhackad grönkål, svartkål eller savoykål på höst och vinter alternativt blomkål till vår och sommar
1 dl blandade frön
1 tsk kummin
1 tsk agavesirap eller annan sirap
2 msk näringsjästflingor
Ca 1 tsk hackat citronskal
Kallpressad rapsolja
Flingsalt eller havssalt

Gör så här: 
  1. Rosta frön och kummin i en torr panna tills det börjar "poppa" och ställ åt sidan. Häll sen i en skvätt kallpressad rapsolja i pannan och fräs kålen tills den fått lite svartkolnade prickar. Salta lätt och ringla över sirapen. Blanda.
  2. Häll ned kålen i en matberedare. Tillsätt frön, näringsjäst, citronskal, 1 msk kallpressad rapsolja och sojabönor. Mixa kort till en grov färs. Smaka av med salt och eventuellt mer kallpressad rapsolja.

Servering: Nu är den klar som pastej. Ät på macka, som dipp eller kräm till rostade rotfrukter eller vad du nu har hemma. Se ovan vid noteringen Snacksbollar hur du kan gå vidare med smeten.

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson