Blåbärskaka med anis

En perfekt eftermiddagskaka som inte bara ger välbehövlig sockerkick utan även är lite tuggig tack vare havregrynen. För den som söker extra dekadens rekommenderar jag att rosta skivor av kakan och ha på rikligt med smör. 


Tid: 1 1/2 timme
Du behöver: 

2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
3/4 tsk anisfrön
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 1/2 dl filmjölk
2 ägg
3/4 dl neutral olja
1 1/2 dl blåbär
Att strö över:
1 tsk strösocker 
1 msk havregryn
Till formen:
smör
ströbröd

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. 
2. Kör havregrynen i en mixer så att de blir till ett grovt mjöl. Mortla anisen.
3. Rör ihop mjöl, havregryn, strösocker, anis, salt, vaniljsocker, bakpulver och bikarbonat i en bunke. 
4. Vispa ihop filmjölk, ägg och olja i en annan bunke. Vänd ner äggsmeten i mjölblandningen med hjälp av en slickepott. Rör snabbt ihop till en smet.
5. Häll smeten i formen. Strö över hälften av blåbären och vänd ner dem lite lätt i smeten med hjälp av en gaffel. Strö över resten av blåbären, strö sedan över socker och havregryn.
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme, känn med en sticka om kakan är klar. 

Bild för Ylva Porsklev

Mer från Ylva Porsklev


Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev