Biff med spiskummin på hunanesiskt vis

Receptmakare: Fuchsia Dunlop

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

I Hunan används ibland spiskummin som passar förvånansvärt bra med de mer förväntade kinesiska smakerna. Från boken The Revolutionary Chinese Kitchen.

  • 350 g putsad biff
  • 2 tsk finhackad ingefära
  • 1 msk finhackad vitlök
  • 2 färska röda chilifrukter, ca 6 cm långa (typ thaichili)
  • 2-4 tsk torkad krossad chili (chiliflingor)
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 2 salladslökar, endast det gröna i tunna skivor
  • salt
  • 4 dl jordnötsolja för fritering
  • Marinad:
  • 1 msk chaoxingvin eller torr sherrry
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk ljus soja
  • 1 tsk mörk soja
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk vatten
  1. Skär biffen i strimlor ca 2x4 cm. Blanda med ingredienserna till marinaden och rör runt noga. Låt stå 10 minuter.
  2. Hetta upp oljan till 275°C i en wok eller stekpanna. Lägg i köttet och rör försiktigt. Fiska upp köttbitarna när de särat på sig och låt rinna av på dushållspapper.
  3. Häll bort allt utom ca 1/2 dl av oljan. Hetta upp den i pannan på hög värme. Tillsätt ingefära, vitlök, chili och spiskummin och stek under omrörning tills det doftar.
  4. Rör ner biffen och smaka av med salt. Vänd ner salladslöken och servera.

Mer från Fuchsia Dunlop