Biff med spiskummin på hunanesiskt vis
Receptmakare: Fuchsia Dunlop
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
I Hunan används ibland spiskummin som passar förvånansvärt bra med de mer förväntade kinesiska smakerna. Från boken The Revolutionary Chinese Kitchen.
- 350 g putsad biff
- 2 tsk finhackad ingefära
- 1 msk finhackad vitlök
- 2 färska röda chilifrukter, ca 6 cm långa (typ thaichili)
- 2-4 tsk torkad krossad chili (chiliflingor)
- 2 tsk mald spiskummin
- 2 salladslökar, endast det gröna i tunna skivor
- salt
- 4 dl jordnötsolja för fritering
- Marinad:
- 1 msk chaoxingvin eller torr sherrry
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk ljus soja
- 1 tsk mörk soja
- 1 msk potatismjöl
- 1 msk vatten
- Skär biffen i strimlor ca 2x4 cm. Blanda med ingredienserna till marinaden och rör runt noga. Låt stå 10 minuter.
- Hetta upp oljan till 275°C i en wok eller stekpanna. Lägg i köttet och rör försiktigt. Fiska upp köttbitarna när de särat på sig och låt rinna av på dushållspapper.
- Häll bort allt utom ca 1/2 dl av oljan. Hetta upp den i pannan på hög värme. Tillsätt ingefära, vitlök, chili och spiskummin och stek under omrörning tills det doftar.
- Rör ner biffen och smaka av med salt. Vänd ner salladslöken och servera.