Att grilla majs på bästa sätt

Nu kommer den färska majsen i hela landet så den här bloggposten är i det närmaste akut. Mycket inspiration till receptet kommer från Meatheads fantastiska grillbok.

Någon kommer frusta vid läsning och skrika efter kokning, ångkokning eller att först grilla med blasten på. Jag håller inte med om det. Grillad majs ska vara lite klibbig i karaktären så jag kör den i sin helhet skalad på grillen. Väljer man att först grilla med blasten på så kommer det fungera bra precis som ångkokning och i praktiken får du en förkokt majskolv.


Portioner: 4
Tid: 20-30 min
Du behöver: 

4 färska majskolvar
salt
50 g smör
2 msk finhackad färsk dragon
två hela vitlöksklyftor

Gör så här: 

Det luriga i den här grillningen är att få till en lagom varm glödbädd. Jag gör det här sist av allt under annan grillning, när det bara ligger några grå välbrunna briketter i ett enkelt lager på botten av grillen.

Smält smöret och blanda ner dragonen. Krossa vitlöksklyftorna lite lätt och lägg ner dem också. Det här kan du faktiskt ha gjort långt i förväg och sedan bara smälta det när det är dags.

Skala majskolvarna helt och hållet och salta dem rejält runtom. Lägg dem sedan på grillen och pensla försiktigt med smöret. Du ska inte ösa på för mycket med smöret så det rinner ner i glöden och tar eld, men händer det ändå så lyft bara majskolvarna åt sidan och kväv elden med locket till grillen.

Du ska verkligen inte grilla så majsen blir svart, den ska bara bli läckert brynt runtom. Vänd ofta, pensla ofta med smöret, men lite varje gång och ha stenkoll på hela processen. För mig tog det typ 20 minuter att få dem läckert brynta runtom.

Jag har aldrig ätit så gott lagad majs. Jag säger inte att det inte finns bättre sätt men jag är fan skeptisk.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson