Asiatisk rabarbersoppa

Som vän av ordning lagar jag gärna middag enligt tema. Därför gjorde jag en asiatisk variant på en favoritdessert till gårdagens 75-års middag. Det var inte jag utan min far som firades och eftersom det var vanlig jobbvardag var förberedelsetiden lite knapp. Den här soppan fixade jag på knappa 20 minuter men om du har några minuter till skulle jag rekommendera dig att baka egna sesamkakor att smula över. De köpta krossade sesamkakorna gav den rätta krispen men var lite för söta. Ett par lite torrare och mindre söta kakor hade varit toppen, eller till och med att hackade pistagenötter eller rostad kokos hade varit bättre om man vill hålla tidsangivelsen. Soppan är härligt sötsyrlig med tydlig smak av citrongräs och rejält bett av svartpeppar. Eftersom rabarber varierar i syra behöver du justera mängden limesaft så att den passar just dig och din rabarber. Jag gillar när soppan är sötsyrlig och ger krull på tungan, som sen balanseras med en söt och gräddig glass. Soppan är väldigt god isande kall men jag föredrar den varm med en ö av smältande glass i mitten.  Rabarbern var av sortern vinrabarber som gav en härligt rosa färg till soppan och ett rosa skimmer till 75-åringen. Han var nöjd. 


Portioner: 6
Tid: 20 minuter
Du behöver: 

1 vaniljstång
3 citrongrässtjälkar
2 tsk hel svartpeppar
4 stjärnanis
ca 2 dl strösocker
6 dl vatten
ca 5 msk limesaft
500 g rabarber

Kokosglass
Sesamkakor/kokos/pistagenötter till servering
Strimlad mynta/limeblad och limeskal till garnering

Gör så här: 

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur innanmätet. Dela citrongräset och banka på det med knivskaftets baksida. Mortla svartpepparn grovt. Sjud kryddor, socker och vatten ca 10 minuter i en kastrull. Smaka av med limesaften. Skär rabarbern i tunna skivor. Sila den varma lagen över  rabarberskivorna och låt svalna. Smaka av med mer limesaft eller socker. Värm ev. upp soppan igen. Servera med kokosglass och smulade kakor/nötter/kokos. Garnera med strimlad mynta och limeskal.

PS. Har du rabarber av annan sort (det finns över 100 st) som inte ger så rosa färg kan du slänga med några jordgubbar i koklaget. Frysta går alldeles utmärkt. 

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist