
Asiatisk kycklingfärs med chili och limeblad
Jag funderar ofta på varför människor inte köper kycklingfärs. Vad jag vet har nästan ingen blivit blind, spetälsk eller bränd på bål efter att ha köpt, tillagat eller ätit kycklingfärs – tvärtom är det en både prisvärd och användbar färs vi har att göra med. Ja, det är möjligen något lite blodlöst över charkdiskens skära outsider och nej, den kommer aldrig plocka poäng på sin personlighet eller spännande yttre – men det är just det som är grejen!
Kycklingfärs är en lågmäld pragmatiker och lagspelare; den perfekta fonden för färgstarka individer som ingefära, chili, limeblad och koriander. En kycklingfärs tar aldrig över, blir aldrig högljudd eller genomträngande: en kycklingfärs håller sig i bakgrunden och får jobbet gjort. Faktum är att kycklingfärs är en rätt fin gestaltning av den typ av ledarskap som unga företag i mediebranschen ofta saknar. Men det är möjligt att jag funderat lite för mycket på det här.
Tid: 30 min
5 vitlöksklyftor
400 g kycklingfärs
2 msk asiatisk fisksås
1 msk farinsocker
2 – 3 lime
1 stor tumme ingefära
3 röda chilipeppar
6 limeblad
1 kruka koriander
isbergssallad, sweet gem eller krispsallad
- Hacka vitlöken fint och fräs någon minut, tillsätt kycklingfärs och stek igenom.
- Rör ihop fisksås, socker, saften av 1 lime, riven och pressad ingefära (endast juicen), finhackad chili och strimlade limeblad.
- Tillsätt dressingen till kycklingfräset och smaka av med salt, pressad lime och socker.
- Finhacka koriandern – hela plantan inklusive stjälkarna.
- Strö koriandern över kycklingfärsen och servera med sallad och limeklyftor. Galiamelon och sockersnapsar är också trevligt till.
Kommentarer
Lika gott som det såg ut! Tack Lotta!
Tack min vän. Vi plåtar de sista bilderna nu med den makalöse Pelle Bergström. Utgivningen är planerad till mars.
Strålande recept.
Har provat den här, savoydolmarna och dina bananpannkakor. Aldrig blir jag besviken. När kommer kokboken?
Middag!
Jag älskar när du lagar asiatiskt!
Istället för att vara ödmjuk färs kan man nog jämföra youngster-företagen med en stor broilerkyckling.
Peter: Well put!
Maria: Tack hjärtat.
Otroligt vacker bild! Det är därför våren dröjer -du har fångat den på din tallrik.
Jag funderar ofta på varför människor köper limeblad. Jag funderar fortfarande.
Word! Står redan i Korinthierbrevet 13:4:
"Kycklingfärsen är tålmodig och god. Kycklingfärsen är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk..."
Det är underbart att veta att man har högutbildade läsare!
plocka poäng försöker vi igen nästa månad
fint bild och se riktigt gott ut!!
du kan göra många saker med kycklingfärs t.ex. blanda i ägg och tilsätt lite fisk soya lite rödlök och göra omelett äter man med ris umm gott de är typisk thai stil omelett
Koriander är ett GIFT....
har sagt det förr, kommer säga det igen. Det kan jag inte äta. Inte alls. Inte en chans. Den som bjuder mig på koriander är inte min vän.
Så det så.
Torkat frö, krossat, i vettig mängd går an men färsk? Nej, inte en chans.
Ingen katastrof, går att byta ut mot basilika ofta eller persilja om man vill vara svensk.
Jag gillar kycklingfärs as-as-asmycket. Men du har ju rätt, det är ju aldrig slut på den i butiken, varför handlar inte folk?
Tomas – koriander smakar vidrigt i vissa munnar och det är genetiskt och har alltså varken med vana eller något annat att göra.
Jag har alltid trott att människor som inte tycker om koriander bara behöver träna sig lite. Jag har haft fel.
Sana, Karin – tack!
Mikkan – vi jobbar på det.
Grymt recept, perfekt balans smakade som man satt på en strand i Thailand :))))
Sidor