Ångad majrova eller rättika med krabba och chipotlemajonnäs

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Jag längtar ofta efter krabba även när den inte är i säsong, till det här receptet funkar det även med mindre märkvärdig krabba eller räkor. Och förmodligen utmärkt med crabsticks om du är lagd åt det hållet. Till det här receptet blir det godast med en majonnäs på neutral rapsolja, möjligen en liten skvätt olivolja på slutet. Min favoritmetod just nu är att göra den i en liten hög mixerskål och använda envispen med bara en visp monterad. Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Vispa samman 1 msk fransk senap med 1 ägg på hög hastighet och vispa ner 3-4 dl rapsolja lite i taget. Och så några matskedar gräsig fin olivolja. Perfekt mjuk och len majo på minuter.

  • 400 g små majrova eller vit rättika (daikon)
  • 1 dl krabbkött eller grovhackade räkor
  • ca 1 msk chipotletabasco eller chipotlepasta
  • 2 dl hemgjord majonnäs
  • 1 msk pressad lime
  • 1/2 tsk finrivet limeskal
  • Till servering:
  • Finstrimlad salladslök
  • Rostat surdegsbröd.
  1. Skala marovorna och tärna dem i centimeterstora bitar. Ånga dem mjuka, en trådsil över en kastrull med ett par cm kokande vatten funkar fint. Lägg ett lock ovanpå silen. Låt svalna.
  2. Rör ihop majonnäs, chipotletabasco och smaka av med lime och chili. Majon ska ha rejält bett och syra. Rör samman med skaldjur och de helt avsvalnade majrovetärningarna.
  3. Servera med finstrimlad salladslök och rostat surdegsbröd.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh