Alfs Friska Julsnaps 2009


Portioner: Ca 16 st snapsar
Tid: 15 min och minst tre veckors lagring
Du behöver: 

70 cl okryddat brännvin (Reimersholms)
1 citron
1 kvist rosmarin
2 stjärnanis
1 liten bit ingefära
1 msk flytande honung
1 skvätt konjak

Gör så här: 
  1. Tvätta och skala citronen. Skrapa bort det vita på insidan för att undvika onödig beska.
  2. Mortla rosmarinkvisten lätt.
  3. Skiva ingefäran tunt med skal på, några skivor räcker.
  4. Stoppa ner citronskal, anis, rosmarin, ingefära, honung och konjak i en större flaska med kork, gärna 1 liter. Häll över spriten och skaka om.
  5. Gör en första avsmakning, tillför eventuellt mer honung eller konjak.
  6. Låt stå mörkt fram tills jul. Då och då kan det vara bra att smaka av, särskilt de första dagarna. Exempelvis kan du fixa upp anisen om den börjar ta över handen, alternativ tillföra mer citronskal.
  7. Efter ca tre veckor silar du av några gånger och tappar upp på ny flaska. Om du finner den för koncentrerad och för "osnapsig" späder du ut den med brännvin. Drick rumstempererad och spara gärna till midsommar, då brukar det ha hänt grejer!

Mer från Alf Tumble