Äggröra med crème fraiche och kanske ankfett serverad med en kompott på sensommargrönsaker och basilika

Den här rätten kom till som ett led i kampanjen att få mig själv att gilla basilika igen. Att ogilla basilika måste nästan ses som ett handikapp i dessa dagar eftersom den förekommer överallt. Jag tycker att tonerna av kanel och kryddnejlika gör den till en ganska svårkombinerad krydda – men i den här kompotten med sötma och syra från tomat sitter den som en smäck! Försök få tag på frilandsodlad basilika. Det är väl värt besväret eftersom den har en friskare, grönare och rikare ton än den mer endimensionella som odlas på pyttekruka. 

Kompotten kan se lite olika ut beroende på vilka grönsaker på marknaden som tilltalat dig mest. Huvudsaken är att de håller topp kvalitet, jag får hem ekologiska grönsaker i en låda till dörren. Du kanske köper dina på marknaden? Hemligheten är tomatjuicen och ankfettet. I synnerhet ankfettet … Men en riktigt god olivolja funkar också.


Portioner: 2 stora
Tid: 25 minuter
Du behöver: 

4 stora ägg eller 5 mindre
3/4 dl crème fraîche
2 krm salt

GRÖNSAKSKOMPOTT
1/2 liten zucchini
1 liten röd spetspaprika
1 gul + 1 röd  stor plommontomat
1 liten klyfta färsk vitlök
2 msk ankfett, kycklingfett, olivolja eller smör
1/2 tsk fänkålsfrö
ev 1/2 msk torr marsala eller olorososherry
3/4 dl tomatjuice
6-8 stora basilikablad

Gör så här: 
  1. Förbered äggröran. Vispa samman creme fraiche med ett ägg till jämn smet. Vispa ner övriga ägg och salt.
  2. Gör kompotten. Kärn ur spetspaprikan och skär i bitar ca 2x2 cm. Skär zucchin i i bitar med ungefär samma dimension. Tärna tomaterna ungefär lika stort och lägg dem åt sidan. Smäl till vitlöksklyftan, skala och krossa i morten eller med konservburk på skärbräda.
  3. Hetta upp ankfettet i en medelstor teflonpanna. Lägg ner fänkålsfrö, zucchini och paprika och stek tills de fått lite färg. Rör inte om för ofta, då förhindar du att vacker yta bildas. Maka ihop grönsakerna och lägg ner vitlöken på den blottade ytan så att den får en liten dust med den höga värmen. Rör ner de tärnade tomaterna och stek någon halv minut. Slå på juicen och dra pannan av värmen medan du gör äggröran.
  4. Stek äggröran. Hetta upp ankfettet ordentligt på hög värme i en liten teflonpanna (ca 25 cm i diameter). Slå på äggsmeten och dra ett par snabba drag med stekspaden från kanterna mot mitten. Det ska precis stelna lite. Det är så du får fluffet. Sänk värmen rejält, dra pannan av plattan 20 sekunder om du använder elplattta.
  5. Låt äggröran gå klart på låg värme medan du diskret masar ihop den och ser till att det mest flytande av smeten kommer i kontakt med botten. Dra pannan av värmen innan äggröran är helt klar.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh