2 x rybsoljemajo, sotad gräslök och rostad vitlök
De här två majonnäserna är hyllningar till den prima kallpressade rybsoljan från Sörbo Gård i Rengsjö, Bollnäs. De funkar bl a utmärkt till hemrökta räkor som vem som helst enkelt kan svinga ihop i en lite större klotgrill.
Kolla in länken ovan för recept på rökta räkor i klotgrillen.
Tid: 30 minuter
Majonnäs med kallpressad rybsolja (grundrecept)
2 gulor från färska ägg
1,5 dl neutral rapsolja (majsolja funkar också bra)
0,5 dl kallpressad rybsolja (nåja, du får väl använda kallpressad rapsolja också om du vill)
1 tsk dijonsenap
1 msk bra rödvinsvinäger
Majonnäs med sotad gräslök
1,5 dl majonnäs
en knippa gräslök (bra mått Anders, helt jävla obegripligt)
0,5 tsk färskpressad citronsaft
Majonnäs med rostad vitlök och chili
1,5 dl majonnäs
1 stor vitlöksklyfta
1 chilifrukt
0,5 tsk worchestershiresås
0,5 tsk hot sauce (ta din egen favorit)
Majonnäs med kallpressad rybsolja (grundrecept)
Slå ihop majonnäsen för hand. Med elvisp eller mixer blir den alldeles för kompakt och hård.
Börja med att lätt vispa äggulorna med dijon och vinäger. Blanda sedan ihop oljorna och strila ner i äggblandningen under vispning.
Majonnäs med sotad gräslök
Bind ihop gräslöken med en ståltråd och lägg på grillen direkt över glöden. De yttre stråna kommer brännas rejält men det är som det ska. Se bara till att inte förkolna allt (se bild). Finhacka sean gräslöken och blanda ner den i majonnäsen med övriga ingredienser. Smaksätt med salt och peppar. Spara gärna lite gräslök för garnering.
Majonnäs med rostad vitlök och chili
Rosta vitlöksklyftan och chilin över glöden i grillen. Vänd ofta. Det gör inget om det blir lite bränt. Kläm sedan ut vitlöken ur skalet och kärna ur och finhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Garnera gärna med lite chili.
Vi fick en alldeles utmärkt måltid med våra rökta räkor, majonnäser och lite grillad majs (den återkommer jag till de närmaste dagarna).