Men herregud vad jag gillar getter. Jag har inte ätit dom och jag har klappat dom alldeles för sällan, men jag menar mjölken. MJÖLKEN. Detta unikum av smak. Nu har jag en sådan ofantlig tur att mitt i min mjölkproteinsallergi/komjölksaversion är jag en av de som klarar av att äta mindre mängder mjölkprodukter av får, buffel och get. Dessutom har getmjölk SJUKT bra egenskaper rent generellt och är mer klimatsmart och lättsmält än komjölk (observera att jag inte är science här nu utan du får googla vidare själv om jag tände till din nördtråd). Något annat jag är ett stort fan av är som bekant roliga gryner: durra, teff, amaranth, hirs och bovete är inte bara naturligt glutenfria utan också sjukt goda så här kommer en saftig pizza på durra- och rårismjöl toppad med getost, durrakorn och polkabetor. Du kommer känna igen smakkombinationen getost och betor så det nya i pizzan samsas fint med gamla smakkombinationer.
Råvaror: Alla grejer finns att handla på Mathem.se (handlar du över 600 kr och vill ha gratis frakt, skriv in koden THERESESVENSSON).
Vegan/mjölkfritt: Byt ut getosten mot smältbar växtbaserad veganost, tex från Astrid & Aporna.
Deg:
90 g durramjöl
70 g rårismjöl
60 g maizena
1 tsk salt
1 msk torkad oregano
15 gram psyllium eller fiberhusk
1/2 paket torrjäst
400 g varmt vatten
Topping:
Ca 1/2-1 dl matlagningsgrädde Oatly iMat
En bit valfri getost
2 polkabetor, gulbetor eller rödbetor
1 dl durrakorn (kan ersättas med helt bovete eller solrosfrön om du inte pallar koka något)
Kallpressad rapsolja
Vanlig rapsolja
Vitvinsvinäger
Flingsalt
Servering: Blanda restrerande rivna betor med 1 tsk vitvinsvinäger och 1/2 msk kallpressad rapsolja. Dutta ut på de nygräddade pizzorna och ät direkt.