Om du som jag näsan alltid har rostade grönsaker i kylen är det här en lämplig slutstation för dem. Morötter, pumpa, blomkål eller rödkål smakar särskilt bra. Men det räcker med en sort, annars blir smakerna för stökiga. Stekt Quorn, Oumph eller stekost som saganaki smakar utmärkt i grytan om du vill ha den mer proteinrik.
Veganskt? Skippa fetan men servera med nötter eller frön.
Mindre kolhydrater? Servera med ångad blomkål eller broccoli i stället för pasta. Öka mängden ost och olivolja.
Glutenfritt? Servera med quinoa eller ris
Kalorisnålt? Minska mängden olivolja. Snåla med fetan eller skippa den. Servera med ångade grönsaker.
1stånd fänkål
1/2-1 dl olivolja
1 stor rödlök
1/2 tsk hel spiskummin
1/2 tsk helt korianderfrö
2/3 tsk anis
4 torkade fikon
1 stor klyfta vitlök
1 krm kanel
1/2 pkt saffran á 1/2 g
ca 1/2 msk harissa
3 dl blodapelsinjuice
1 burk hela tomater, Saltå Kvarn, Årstiderna eller Muttis eko
2 tsk lantbuljongpulver
7 dl kokta (eller 2 burkar, avrunna) stora vita bönor
rostade rotsaker eller grönsaker efter behag
finstrimlad färsk koriander och/eller mynta
Till servering:
kokt pasta eller grov bulgur
rostade mandlar eller valnötter, grovt mortlade
kanske smulad fetaost
kanske granatäppelkärnor