Full rulle: Svartvinbärscassata med ricotta och Crème de Cassis

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10168","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-577","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"744","title":"cassata_MG_8338","alt":"cassata_MG_8338"}}]]Terminsstarten gick över förväntan här hemma. Kanske beror det på att vi haft det mest underbara sommarväder så länge att batterierna för en gångs skull känns fulladdade inför hösten? Under sommaren har jag också hittat tillbaka till min simning - barnens många träningspass ger rikligt med tillfällen att hoppa i plurret, vilket har lett till att jag nu simmar nästan en mil i veckan.

"Är det inte himla långtråkigt att bara ligga och harva där?" är den spontana kommentar jag brukar få från vänner på mitt motionsval. "Inte alls" brukar jag svara "man tänker så bra när man simmar". För det gör jag (och bara så ni vet: den stora skillnaden mellan att simma ordentligt med glasögon under vattnet och huvudet sträckt ovanför kan lättast beskrivas som den mellan att vara en flygande superhjälte i tyst universum och en hjälplös anka i en stökig pöl). Vissa dagar, när jag saknar motivation, är det bra att räkna längder för att peppa sig: två, fyra, sex, tio procent, en åttondel und so weiter.

Men det är under de andra dagarna, när andningen och rytmen flyter på bra och kroppen svarar, som tankarna frigör sig och hoppar fram och tillbaka. Ofta tänker jag då på artiklar jag ska skriva eller på matrelaterade grejer: Kanske på om jag ska använda vår slägga för att banka ut en matsked (vilken sked i min låda som har bäst form vill jag offra?) och på så sätt kunna skulptera lika snygga glassrosor i strut som Amorino's? Eller om jag ska låta scamorzans rökighet helt ersätta sidfläsk i en rätt jag ska göra nästa vecka? När jag väl kommer upp ur bassängen har jag lyckats klara ut det mesta.

För att bevisa effektiviteten tänkte jag bjuda på ett recept som jag knåpade ihop i Dalbybadets femtiometersbassäng tidigare i somras med hjälp av följande tankeingredienser:

1) Jag och äldsta dottern hade varit på studiebesök hos ett litet nyöppnat gårdsmejeri i Brunslöv där mejeristen Adriana,  gjorde ricotta på vasslen genom att tillsätta äppelcidervinäger och höja temperaturen (ri-cotta: koka upp på nytt). Långsamt koagulerade vasslen och små blommor av ricottakorn slog ut på ytan och kunde samlas in med hjälp av en hålslev. Gott med ricotta!

2) Jag har länge tänkt göra sicilianska cannoli, med frasiga skal och lätt fyllning med milt vaniljkryddad ricottaost, citronzest, hackad bitter choklad och pistaschnötter (ja, jag vet att jag har dille på pistasch). Men jag har inga bra cannoliformar hemma och glömde bort att titta efter dem i Divertimenti's överdådiga butik för köksredskap i London i juni. Alternativet skulle vara att såga till egna av något rör, och hur stor borde diametern på röret lämpligen vara då?

3) Grenarna på svartvinbärsbusken vid hönshuset dignade av bär (hönsen gillar bara de röda) och jag ville göra något med färska svarta vinbär, för omväxlings skull.

Jag simmade på saken och småtramsig ordlek ledde mig på spåret: cassis/cassata, cassis/cassata ... Om man ersatte cannoliskalen med ... säg rulltårta? Inte vanlig, jolmig, utan just mer som en cassata med solmogna svarta vinbär i fyllningen istället för kanderad frukt och indränkt med Crème de Cassis. Det borde bli bra. Kanske till och med en glasyr på passerade svarta vinbär och florsocker - inte så sliskig och med en anslående färg.

Svartvinbärscassata

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 10 pers/20 skivor

Tid: 20 minuter + kylning

Svarta vinbär är sorgligt bortglömda! Smaken är sofistikerad och frisk - och färgen, herregud färgen! Färska, grovhackade får de nästan lite kiwistuk, vilket är supergott till ricottan. Den uppmärksamme noterar även att det var ett tag sedan det dracks Crème de Cassis senast i det här huset. En något yngre flaska hade givit vackrare färg i lagren.

  • Rulltårta:
  • 3 ekoägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl standardmjölk
  • 4 msk smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk bakpulver
  • Extra strösocker till bakplåtspappret
  • 1 dl Crème de Cassis

  • Fyllning:
  • 250 g ricotta
  • 2 msk strösocker
  • 2 nypor vaniljpulver
  • 1 ekologisk citron, skalet
  • 1 dl hackade naturella pistaschnötter
  • 1 dl hackad kall bitter mörk choklad (över 70%)
  • 1 dl grovhackade färska svarta vinbär, eller frysta, tinade
  • Glasyr:
  • 4 dl florsocker
  • 2 msk passerade svarta vinbär
  • 1 tsk pressad citron
  1. Ställ in ugnen på 225 grader. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Knäck äggen i en bunke och vispa ägg och socker luftigt med en elvisp. Vispa sedan ner det avsvalnade smöret och mjölken.
  3. Blanda mjöl, maizena och bakpulver i en separat skål och sikta sedan ner blandningen genom en sil i äggsmeten under omrörning.
  4. Täck en normalstor plåt med ett ark bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt med en slickepott. Grädda i mitten av ugnen i cirka 7 minuter. Förbered nästa steg genom att lägga upp ett nytt bakplåtspapper på en plåt eller direkt på arbetsbänken och strö ut lite extra socker på papperet.
  5. Ta ut tårtbottnen och vänd den snabbt upp och ned på det sockrade pappret. Lossa det övre pappret (som varit i ugnen).
  6. Pensla ytan med ett tunt lager crème de cassis eller annan svartvinbärslikör. Du kan också göra den alkoholfri genom att pensla med outspädd svartvinbärssaft. Överdriv inte vätskemängden (även om det är gott), då kan kakan kollapsa.
  7. Medan kakbottnen svalnar rör du raskt ihop socker, ricotta och vanilj till fyllningen. Hacka sedan nötterna, chokladen (den ska helst vara kall för att inte dominera fyllningen)och skölj och riv zesten (yttersta skalet) av citronen. Hacka sedan över vinbären lite grovt. Se till att de inte har stjälkar kvar.
  8. Bred sedan ut blandningen i ett tjockt lager på den avsvalnade kakbottnen. Rulla ihop kakan från långsidan så tajt du kan och "spänn" med bakplåtspappret som en sushimatta. Ska du inte servera allt på en gång kan du dela rullen i två delar och frysa in hälften till en annan fika. Kom då ihåg att bara ta hälften av glasyrmängden:
  9. Mixa svarta vinbär och passera genom sil. Blanda purén med citron och florsocker och rör till jämn glasyr. Bred glasyren jämnt på kakan med hjälp av en palettkniv eller spatel.
  10. Låt glasyren stelna ordentligt innan du skär upp cassatan i skivor.

Bonus: I vår by finns en man som kallas "rulltårtemannen". Han bakar alltid rulltårta när någon han känner fyller år och kommer över med den som gåva. Rulltårtemannen är så känd att han fick vara med i radio hos Lotta Bromé för ett par år sedan. Han är bra på halvfräckisar också, som publiceras i byns egen lilla veckotidning tillsammans med med notiser om borttappade vantar, fotbollsresultat, kommunplaner och annat som kan intressera de sjuhundra själar som bor just här.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing