Körsbärsknäck med maraskasirap

Om jag själv skulle ranka alla recept jag skrivit de senaste åren, så skulle mina dadelknäck med pistaschmandel från i förfjol hamna ganska högt. De blev helt enkelt rasandes goda och jag hade planerat att göra dem i år igen.

Men så kvittrades det om körsbärssirap på twitter - och inte om vilken sirap som helst, utan om en gjord på kroatiska maraskakörsbär av den sort som man tillverkar den kända likören Maraschino av (mer om smakskillnaden mellan italiensk och kroatisk Maraschino kan du läsa i den här cocktailbloggen). Trots att jag älskar färska körsbär så tycker jag att körsbärsprodukter ofta är för söta för min smak, men den här kunde jag bara inte motstå och ville genast köpa mig en flaska.

Nu hade jag lite flyt  i och med att Helsingborgsbaserade Ninas mat var återförsäljare och bussigt nog kunde ordna en personlig leverans till mig lagom inför årets knäckkok och jag blev knappast besviken - vilken djup och fin körsbärssmak, med en svag bitterton av kärnor. Den här julen vill jag  använda den i allt: rödkål, till risalamanden, i drink...  Men först ut är knäcken, där bärsaften liksom sipprar fram ur kolan medan du tuggar och du kanske får sjutton minuters extra nattsömn på kuppen.

Körsbärsknäck (av den förföriska sorten)

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 50 st

Tid: 40 minuter ca

De här knäcken påminner mycket om mina dadelknäck, men körsbärssirapen är inte alls så trögflytande som dadelsirapen. När den reduceras blir det därför något färre knäck än ur den andra satsen. Men vad gör väl det?

  • 2 dl körsbärssirap
  • 2 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackad sötmandel (gärna spansk)
  1. Koka upp sirapen, sockret, grädden och smöret i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda på medelvärme (något varsammare än dadelknäcken, alltså) tills knäckmassan nått 122 grader (eller strax över 125 om du vill ha hårda). Använd termometer eller gör kulprovet.
  2. Kulprov: En tesked knäck doppas i ett glas kallt vatten. Kan du rulla en fast kula är knäcken färdig.
  3. Hacka mandeln fint. Jag brukar inte blanda ner den utan lägger den ovanpå. Det blir vackrare och dessutom blandas ju allt i munnen ändå.
  4. Häll upp knäckmassan i en kanna med pip, så är det lättare att pricka formarna. Mia Öhrn brukar lite fiffigt smöra plåten under formarna för att dessa inte ska välta.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing