Valborg: Ramslökskorv och sparrisbroccoli
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10430","attributes":{"class":"media-image alignleft size-medium wp-image-217","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"221","height":"300","title":"ramsl\u00f6kskorv","alt":"ramsl\u00f6kskorv"}}]]Idag firar alla lundastudenter Siste april och alla andra Valborgsmässoafton. Toppade teknologer satt och spisade sillfrukost i Lundagård i ösregnet i morse när jag flyttade ut från frilanskontoret på Krafts torg. Tråkigt nog var det bara att inse att jag måste ha tillgång till kök för att kunna jobba effektivt.
Vid lunchtid var jag färdigflyttad och hungrig som en varg. Jag nobbade makens lunchinvit och drog istället hemåt för att tjuvsmaka på ramslökskorven jag gjort tills ikväll.
Den där kombinationen har jag sugit på sedan i vintras och kunde knappt bärga mig tills bladrosetterna slagit ut så att jag fick prova. Förutom fläsk och försvarliga mängder ramslök innehåller den inget annat än grovmalen svartpeppar och salt.
I kylen hittade jag ett halvt äpple, rödlök och slokande rucola som jag fräste upp tillsammans med några stjälkar sparrisbroccoli - det närmaste jag kunnat komma av den purple sprouting broccoli som både Lisa och jag hänfördes av i London i våras. Fast purple var den förstås inte längre utan grön, men stjälkarna var mjälla och fina. Korven var riktigt god och det var nog tur, eftersom jag bytt av den mot några flaskor finfin orgeat av Tockasvans-Johan. Här ska drickas Mai Tai i helgen som ni förstår!
Resten av helgen går också i ramslökens tecken. Jag har en bosarpskyckling i kylen som jag tänker knapersteka med ramslökssmör och citron och servera med småpotatis och sparris. I morgon lägger jag ut receptet på mina apelsinblomsstruvor. Vad äter ni på Valborg och Första maj?
Kommentarer
Heja ramslök! Go, go murklor! Sassa brassa sparris!
En äkta upplänning firar sista april med pizza.
Peter: Du är på samma bana som jag, märker jag.
Sofia: Alla sätt är bra utom osv... :) Dessutom kunde du vara med på twitterprovningen, den missade jag.
Har du apelsinträd i växthuset eller är det blomvatten i struvorna? Jaja, får väl vänta tills imorrn.
Första maj blir det förresten nässelsoppa.
Sparrisbroccoli. Hmmm....det namn jag hört på denna är Bellaverde. Kärt barn har många namn.... Och god!!
Sofia: Jag har apelsinträd i växthuset, men blomvattnet är på flaska från Frankrike. Uppdaterar inte förrän imorgon - tänkte försöka vara närvarande värdinna åt våra gäster tills dess. Nässelsoppa är ju så gott, vi hade det på Valborg ifjol. I år ska jag hålla på den tills bokcirkeln kommer (de fick ju ingen jordärtskockssoppa sist...)
Sofie: Helt rätt, bellaverde är ett annat namn. Funderar på om grossist-vetenskapen har klurat ut att vi svenskar är svaga för sparrisliknelser: sparrispotatis, sparrisbrocoli, fattigmanssparris etc. Ordet kanske säljer bra?
Min dröm är ett pomeransträd på balkongen men ett apelsinträd skulle jag gärna ha också, har spanat runt men bara hittat citronträd än så länge.
Ja här blev det brokigt på menyn. Splittrade ideer ock packningsstress, för på Valborg flyr vi Uppsala. Inspirerad av dina ogräsideer, gjorde jag en kirskålspaj med ädelost och någre förvällde stjälkar selleri i botten. Pajdegen var en normal deg för ändamålet, men lite av vetemjölet byttes ut mot grovt rågmjöl. Det blev jättegott, men nästa gång blir det tre i stället för två bitar Kvibille och lite mindre äggstanning. Sen var det ett par burkar sill, kallrökt lax med citroner, koktaägg i halvor och en riktigt stor skål med grönsallad med räddisor, körsbärstomater och gurka. Slarvigt riven krukdill och gräslök + olivolja på sidan. Ifall någon var tokhungrig så ställdes det fram en skål med karljohan-ravioli som vänts i varm grädde. Tre goda ostar, meloner och druvor. En snabbt påkommen, lättpackad sommarstugemeny. Godare än jag trodde!
Jo, grön sparris (som jag brukar steka i olivolja) fanns inte i min butik. De vita sparrisarna skalades och lades i en ugnsform. På med citronsaft salt och tunnt hyvlat smör. In i ugnen i 10, 20 minuter.
Inger: Det låter som om du just har haft en sjusärdeles god Valborg! Skoj att pajen blev bra, kan tänka mig att sältan i ädelosten går fint med den lite parfymerade sötman från kirskålen. Och karljohan-ravioli må vara en side dish - men gud vad det lät frestande. Det kanske blir ogräs nästa år igen? :)
Sofia: Jag kan reka bland mina kanaler (leverantörer) om du vill.
Vill du så gör gärna det!!!
Fingrade på en sparrisbroccoli i butiken idag men var inte säker på om det skulle vara värt hela 30 spänn, men då är det kanske det?
F ö, om jag hade bott i närheten så hade jag alltid handlat hos dig, wow säger jag bara!
Tack raring! Sparrisbroccolin är en liten produkt, så billig blir den väl knappast. Men hos oss kostar den 24.90. Mat är ju generellt dyrare i Stockholm än i Skåne.
appropå broccoli
broccoli rabe (rapini, friarielle), en italiensk besk variant på späd broccoli... går inte att få tag i?
har satt egna plantor
Kettil: Du, dem där har jag också suktat efter utan resultat. Vi brukar slänga ut krokar till grossisterna, men än har de inte nappat på den där.
Har köpt hem ett gäng gröningar nu i alla fall, får avlämna rapport efter kvällens middag om det var något att ha. :)
Mikkan: Det tror jag nog du kommer att tycka, jag snittade mina på mitten, det blev snyggt och lättuggat.
Det märks att jag varit en dålig bloggläsare de senaste veckorna. Det här låter ju helt fantastiskt gott!
Nu har jag lovat mig själv att jag till hösten, om inte förr, ska göra egen korv. Baske mig!
Jag fnissade förresten åt högarna av sprouting broccoli på Borough Market. Hemma i Sverige finns små, svindyta paket sparrisbroccoli (löjligt namn) på vår lokala ICA. Som även är Mikkans lokala ICA, numera. Undrar om hon köpte sina där?
Sidor