Grillad majs och skrivmaskiner
"Äh, vi äter något enkelt ikväll, va? Vad som helst som inte genererar en massa disk."
Det blev grillade majskolvar som vi först blötlade i en hink i dryga halvtimmen och sedan lade på grillen med blasten kvar i en kvart tills de nästan var lika sotiga som calçots på utsidan och gyllengula och härliga när man vek undan höljet. Kanske en liten slutkläm med kolvarna direkt mot gallret?
Så grillar man majs på Kanarieöarna, särskilt mycket under fiestan i juni då man firar Johannes Döparen, San Juan Bautista. Fast då får majsen ligga och dra i en spann saltvatten från Atlanten istället, det blir nog ännu godare.
Jag åt en med lime och flingsalt och en med kallpressad rapsolja, salt och stött svartpeppar. Barnen åt sina med smör så att det dröp om hakorna på dem.
Sedan lekte vi skrivmaskiner som Kalle och Långben (ping!) och pratade om hur det var förr i världen, då det varken fanns datorer eller mobiltelefoner och bara två kanaler på tv:n.
Förresten: Nu har jag lagt till Skånska skafferiet på Matbloggar.com!
Kommentarer
Smart att grilla med blasten kvar (om man blötlägger först, vill säga, annars brinner den väl upp). Måste provas.
Och när Kalle Anka till jul var typ den enda tecknade filmen man fick se på ett år under tidigt åttiotal i varje fall. I övrigt gick det tjeckisk dockteater och, jag höll på att glömma, dr baltazar.
Barnen spärrade förfärat upp ögonen när jag berättade om tv-utbudet. Balthazar har gått i repris, men de vill hellre titta på Nikelodeon (som vi inte har men som teasar med fri tittning vissa helgmorgnar). För övrigt uppfattade de bara det roliga i den synkroniseade ätningen, skrivmaskinerna fick vi förklara.
Instämmer att det ju var väldigt smart att grilla med blasten på. Annars tycker jag det har varit svårt att få majsen färdig innan den är kremerad. Funkar att lämna skalet på med banan också, men dom kan spricka, så extra folie rekommenderas.
Såg en annan kär repris på Barnkanalen- Dr. Snuggles... 4-åringen dissade den dock. ;-)
Ser verkligen gott ut och lime, ja det borde man använda mer i maten. Gott och friskt på sommaren. :-) //Anna
Majskolvar är fantastiska och vilket smart tillagningssätt!
Hälsar fröken Dill
Härligt! jag tror jag ska sno detta magnifika tillagningssätt så kan du få mitt fenomenala majssmör i utbyte. http://matalskaren.taffel.se/gammalt/2006/10/majskolvens-bundis.html
Tackar! Det är mycket roligare att laga majs på det här viset, tycker jag. Tricket med att vika tillbaka blasten med ett snöre om såg jag på omslaget av en tidning och annammade bums. Helt plötsligt går majsen från birollsinnehavare till att bli bbq-primadonna!
Emma: det där med bananer var väl ett gammalt skogsmulleknep med chokladbitar instoppade i skåror i skalet?
Lisa: Låter som en juste deal! Har heller inte glömt din majs- och cheddarkombi http://matalskaren.taffel.se/2008/08/03/majs-tre-ingredienser-och-du-ar-...
Jo, det var väl det... ;-) men, grillad banan är otroligt gott också utan choklad, den ska bara grilla lääänge.
Läste DN's söndagsdel först nu i morse, och såg då till min stora förtjusning dig och din smörgåstårta!
Tacktack, den var en riktig killer att posera med ;-)
Sidor