Bondtur på Mossagården
Vissa dagar blir mer ofrivilligt rafflande än andra. Om man frilansar som matskribent är det till exempel väldigt bra om alla råvaror finns på plats när fotografen kommer...
Kanske har ni också har noterat att bondbönor är på tapeten i år? Här och här till exempel. Helt klart sensommarens svar på sparris och när jag fick i uppdrag att laga "skördemat" valde jag dem utan att blinka.
Mina egna bondbönor kom i jorden på tok för sent, men jag förlitade mig på att de skulle finnas ute i handeln, även om det var en smula tidigt på säsongen.
Ack så fel jag hade! Jag dammsög hela Lund och halva Malmö utan resultat. Släpärter, vaxbönor och brytbönor, visst, men inga bondbönor.
Precis när jag höll på att ge upp kom jag att tänka på Mossagården, vår motsvarighet till Årstiderna och Ekolådan . Ringde dit och jodå, de hade:
"Men du får komma hit och plocka dem själv!"
Inga problem. I ett huj var jag där och letade mig fram mellan husen.
På gårdsplanen stod fortfarande en scen kvar från de gångna helgens Mossagårdsfestival och utanför kontoret satt ett gäng fransktalande ungdomar och plinkade på en gitarr medan de lagade kvällsmat.
Ägaren själv, Ebba-Maria, hittade jag uppflugen på ett tak sysselsatt med att fästa en banderoll:
"Ta till höger vid det stora trädet hos getterna, så har du bönorna en bit bort", sa hon lugnt och fortsatte spika.
Och där växte de i långa rader, flankerade av ringblommor och gurkört. Jag bara stod där en stund i fältet och andades in den söta doften, densamma som du känner när du sedan spritar dem.
Plötsligt var jag riktigt lycklig över att jag inte hade hittat dem i affären!
Kommentarer
Jag blev lätt lyrisk då jag lyckades hitta dessa elusiva bönor i en liten konsumbutik i det lilla samhället hörnefors. Som novis på dessa bönor undrar jag dock om man ska dubbelskala dom innan man kokar dom, det yttre skalet förstår jag att man ska ta bort men sen har ju varje böna ett eget litet skal. Ska det också bort innan man kokar eller går det endast att få bort efter kokning?
Ja och nej Emil, de skall dubbelaskalas, men det inre skalet tar man bort efter att man kokat dem.
Tack!
Det är ett himla pill och spill men man blir rikligen belönad. Som med kräftor ungefär.
Hmm, Emil, nu ger du den andra referensen till Coop på kort tid. Hos ICA har jag banne mig inte kunnat fått tag i några ;-)
Och ja, de ska dubbelskalas precis som Kurt säger, men jag läste någonstans att hela bönan + potatis ingick i forna tiders bondbönegröt.
Tur att Bondens marknad finns. Jag hittade bondbönor på BM i Tessinparken igår, och blev genast lite extra lycklig :)
Omsorgsfullheten gör nog att de blir extra speciella, som Anders var inne på ovan. Man får helt enkelt låta rensningen ta sin lilla tid. Slowfood i säsong?
Bondbönor är verkligen sommarens stora trendgrönsak. Äntligen kommer bönor fram i ljuset. Nyttigare och mer lättodlade grönsaker finns väl knappast? Kanske startade Solens Mat trenden när en kock lagade bondbönesoppa med vildfänkål med Bo Hagström? Har sett frysda bondbönor i etniska butiker också men det godaste är ju färskplockade. Härligt det verkar vara på Mossagården :) Mer bönor till folket! Känner på mig att 2010 års trendgrönsak blir Borlottobönor! //Anna
Bondbönan is the shit varje år hos mig;) Förra sommaren la jag upp denna:
http://www.katjasmat.se/2008/09/17/lax-i-papper/
Och så älskar jag en carbonara med tillskott av bondnönor.
Jag har turen att ha en ekologiskt odlande bonde i närheten av svärföräldrarna som brukar förse oss med bondbönor i överflöd. Fast ännu har hans bönor inte vuxit färdigt:( Jag väntar med andäkt!
Hehe, "the shit". Blir kul att skörda mina egna i landet, men duvorna hann före och plockade upp en hel del av utsädet. Har jag tur räcker de till ett tillfälle, så jag får väl klura på vad jag ska laga så länge. Nästa år ska jag så fler, de var riktigt roliga!
Anna, är det svårodlade? Jag drömmer om någon sorts bönodling nästa sommar...
Nej, verkligen inte! De behöver ju inga stöd heller. Men bladlöss fick jag rejält av i topparna, så de knipsade jag av. Så nu står de där på tillväxt. Vädret i sommar har ju också varit fantastiskt úr odlingssynpunkt: sol, regn, sol, regn.
Jag vill inte vara en produktplacerare, så jag ursäktar mig. Det är dock trevligt att se fler och fler ekologiska alternativ i butikerna, generellt, numera.
Åh Emil, det var inte alls så jag menade! Det var bara lite skämtsam egenkritik att du och Katja hade hittat era på Coop, medan vi inte fick in dem via ICA ;-)
Hej Anna B,
Nu förväntar jag mig som din väninna, att du kommer med härliga recept med bondbönor
Vad roligt att du har hittat hit, Anita!
(Till er övriga: Det är snarare jag som borde få tips från Anita och hennes man. Deras odling av bla borlottibönor och vitlök är fantastisk och Anita lagar makalöst god mat!)
Jag blev glad när jag hittade fina bondbönor på torget i Ljungby, men är visst lite orutinerad på bondbönsköp. När man väl har skalat blir det så väldigt lite kvar... Man ska köpa mycket mer än man tror när man får tag på dem!
Sidor