Macarons med sommarsmak
De senaste årens trendigaste sötsak är utan tvekan macarons. Det spröda bakverket, moderniserat av Ladurée, fick ett enormt genomslag efter att ha varit drottningmums i Sophia Coppolas Marie Antoinette. Den fortsatta populariteten verkar vara kopplad till att de pastelliga färgerna följer det rådande 80-talsmodet, man blir helt enkelt lite glad av dem.
Förra sommaren snöade jag in på att jag skulle göra macarons med lavendel från trädgården. Googlade runt efter recept. Hittade inget mandelmjöl utan var tvungen att skålla, skala, mala och torka mandel. Detta tog ganska lång tid och ändå var jag tveksam till om mandeln var tillräckligt finmald, för det är när mandelmjölet sjunker i macaronsmeten som det krispiga nedersta lagret bildas medan ovansidan ska förbli slät som en barnakind.
Jag lade ihop macaronerna med vit ganache som jag smaksatt med lavendelsocker och färgade ljust lila. Smaken var det inget fel på, men de blev ruskigt fula. Det var bara att konstatera: bakverk som i så hög grad bygger på perfektion är inte kul i halvdant skick.
Så till helgens födelsedagsfest för min man besparade jag mig onödig prestationsångest och beställde färdiga macarons från Patisseriet med fläder-, rabarber- och violsmak. De var ljuvliga och försvann i ett nafs.
Fast laborationerna fortgår här hemma. Nästa gång ska jag använda färdigt mandelmjöl istället, eller ännu hellre testa Mia Öhrns smarta recept i Allt om Mat där hon bytt ut mandeln mot färdig mandelmassa. Drömmer redan om sensommarmacarons med björnbär-, hasselnöt- och nyponsmak. Och tills dess ska jag ha lärt mig göra dem själv!
Kommentarer
Nyponpulver bör finnas i välsorterade hälsokostaffärer. Annars kan man kanske testa lite osötad nyponsoppa.
Är något sådär vackert dessutom ätbart är det nästan för bra för att vara sant! :)
Mmm, bilderna smakar! Patisseriet låter som en anledning till att göra en utflykt till Lund kanske?
Övning ger färdighet? Hasselnötter är enklare att rosta utan att bränna fast jag är ju allergisk mot nötter -- tig i församlingen ;), fina är de i varje fall ;)
Osötat nyponpulver borde ju funka i en ganache? Och hasselnötmacarons kanske man kunde lägga ihop med lite nougat?
Ja Sofia, där kan vi fika (den där grillningen känns inte så aktuell). Några godsaker i Toronto, Jessika?
Det tycker jag vi gör Anna.
Vad jag inte fattar är varför alla plötsligt ska börja stava det på franska. "Makroner" kallade ju redan Hagdahl detta bakverk på svenska (enligt SAOB).
Jag funderade också på vad jag skulle skriva. Polynén, en "bit" som mer är åt mazarinhållet, har länge hetat makron i svensk översättning. (Kanske felaktigt, kanske efter engelskans macaroons?) Vad jag förstått är det bara mandeln som är gemensamt för de båda recepten, därför bestämde jag mig för att behålla det franska namnet eftersom jag syftar på de kulörta, franska varianterna.
Oh ja, var ska man börja? Man talar inte om indiskt utan om regionalt indiskt. Väldigt kul. Vi har ätit nepalesiskt. Och så franskt och italienskt och en massa biff.
Och fikat. Jag är INTE missnöjd ;)
"sensommarmacarons" är ett väldigt vackert ord!
Ja oj så goda dom var. Kan man köpa nyponpulver? Jag gjorde det själv en gång och det var otroligt mycket jobb så det vore ju fint att slippa det. Det skulle nog bli väldigt gott...
Mmm, flädermacarons...
Fast nypon vore nog inte dumt, det heller. Kanske bör man sikta det först, åtminstone om man köper Risentas nyponmjöl som har en del mer grovmalda bitar i sig.
Absolut, skalresterna passer inte här ;-) Men visst är det kul att fantisera om alla smaker och färger man kan ge en macaron?
Macarons är super gott! De ska vara nybakade, krämiga, fluffiga och med en perfekt krisp om ni förstår vad jag menar. Har fortfarande inte träffat på några med rätt känsla här hemma.
Åh, Mia vad du är rakryggad! Och så tråkigt, tyckte att idén verkade jättesmart. Om du får rätt på det och bloggar kan du väl länka hit? Ska jaga mandelmjöl på Ris & Curry i Lund
hälsningar Anna
Anna, akta dig för mitt recept i Allt om Mat, det funkade som en dröm 7-8 gånger, men när tidningen gått i tryck provade jag det igen och då blev det bara pannkaka. Jag provade 3-4 gånger till, samma sak, skrumpna, krackelerade och fula kakor. Har slitit mitt hår över vad som kan ha hänt, och min enda teori är att det kanske kan vara någon ändring i produktionen av mandelmassan. Håll dig till mandelmjölet, ett tips är att man brukar kunna köpa stora, billiga påsar på indiska matbutiker.
Åt Sahar Soratis fantastiska macarones på en bröllopsmiddag i helgen. Päron, hallon/blåbär och citron. Perfekt istället för bröllopstårta!
Hej!
googlade om macaroons och hittade din blogg!
tänkte nämligen ha sådana nu när jag fyller år nästa vecka och bor inte alltför långt från lund..
kommer du ihåg vad de kostade där i lund där du köpte dem och fick du beställa dme långt innan?
tack på förhand!
Hej Sara: När jag beställde mina så höll Patisseriet just på att ta fram sina macarons. Därför kan jag inte svara dig om priset i dagsläget. Men om du följer länken ovan så kan du ju ringa och fråga. Bra idé att beställa innan. Grattis i förskott!
Hej hej!
Jag ska göra mina första macrons o har hört att det är svårt att få tag på mandelmjöl.
Började med att söka på google men hitta inget direkt svar så jag tog saken i egna händer - det gav resultat! (kanske tack vare att jag bor i Stockholm)
Först ringde jag till den fina välsorterade eko-butiken CAJSA WARG på Renstiernas gata 20, de har 100g´s påse för 37.90kr har jag för mig att hon sa på telefon o även en 1kg´s påse kommer ej ihåg vad den kostade dock.
Men innan jg begav mig iväg till söder så slank jag in på HÖTORGSHALLARNA o där fann jag mandelmjöl hos PIERIAS LIVS, 250 g för 37kr, inte lika finmalet som vetemjöl men jag kan tänka mig att det är finare än handmalet.
Har inte bakat macrons med det ännu, men det återstår o se hur de blir..
Den som söker den finner ;)
ser mkt gott ut
Sidor