Anna frilansar som matskribent och receptmakare. Grunnar mycket på råvaror, sorter, tendenser och annat. Har svårt att hålla sig till traditionella recept, det slinker gärna in influenser från olika håll. Håller höns och samlar allt ätbart inom ramen för allemansrätten. Lagar gärna mat med det som finns inom räckhåll och driver anti-matsvinnprojektet Resurskocken.
Drömmer du också om att ha egna höns i trädgården? Om att kunna gå ut och plocka in nyvärpta ägg som du direkt kan använda i matlagningen? Det gjorde matskribenten Anna Billing.
Kommentarer
Om jag ska vara ärlig så vill jag nog inte att det ska serveras smörgåstårta på min begravning. Jag har inte kommit till den nivån - ännu. Men jag ömmar lite för den för att den är en sådan uppenbar underdog. Kanske den med lite kärlek visar sig vara smörgåsvärldens Susan Boyle?
Jag blir så glad och lycklig - ni väljer att skriva om smörgåstårta just nu! Jag älskar smörgåstårta och champange! Snart blir jag på pappret ett år äldre och är just i detta nu på jakt efter någon eller något ställe som kan hjälpa mig och göra en riktigt god smörgåstårta till min dag. Snälla ni - vet någon vart jag "bör" vända mig? Jag bor i Bromma, Stockholm!
Det lär dröja innan jag hellre äter smörgåstårta än har sex... Mycket länge...
Men, Annas laxtårta lät faktiskt väldigt god och veggen kunde jag nog också få ner... Men fortfarande, bättre än sex... Tror inte det, ens nu.
Jag tycker smörgåstårta är skönt retro!
Jag gjorde tidigare i vår en något mer uppdaterad variant som blev lyckad:
http://www.katjasmat.se/2009/04/05/tarta-med-medelhavssmak/
Jag vill minnas att jag och min syster gjorde någon smörgåstårta med leverpastej och ädelost som var fantastiskt god, kan dock inte säga att jag kommer ihåg det exakta receptet. Dessutom är det kul att dekorera dom.
Jag anser att smörgåstårta är ett tecken på en civilisation i sönderfall. Men någon måste ju tycka det också. Men jag kanske också borde resignera?
Hur som helst vard det nog första gången det var roligt att läsa om smörgåstårtor, och lite sugen blev jag på att testa dina idéer på något framtida kalajs.
Min kompis man kör efter devisen "Mycket gott är jättegott" när han lagar mat. Jag håller inte alls med honom på den punkten. Och jag tycker att smörgåstårta är precis så, man mojsar ihop en massa ingredienser som är godast var för sig.
Men det borde ju finnas god smörgåstårta någonstans, så jag får väl ge mig ut och leta :)
Åh, sill och ägg! Utropade P vid åsynen av ”Skåningen”. Och det är kanske den reaktionen man vill ha hellre än, åh nej, inte smörgåstårta igen!
I min familj är smörgåstårtan ett säkert tecken på högtid och jag kan längta efter mosters hemgjorda som jag alltid tar om av. Nu har vi inte haft så mycket att fira på ett tag och det lär dröja länge tills något stort händer, som ett dop, en student eller ”fylla jämnt”. För mig är begravningar förknippat med landgång istället för smörgåstårta.
Jag håller med Marie om att ”mycket gott” sällan blir jättegott samtidigt som jag attraheras av det som Anna beskriver som svenskt: ”Ingredienserna är lagom fördelade över tårtan. Ingen får mer topping än den andra, en skiva ger ett snitt av samtliga lager.” Lyxiga laxtårtan låter som min melodi.
Äsch jag tänker fortsätta vara totalt otrendig och hävda att smörgåstårta är skönt retro och lite sådär härligt töntigt:D
Kan hålla med om att det finns en hel del mindre lyckade varianter av smörgåstårtan, men det finns också tårtor som faktiskt är mojsigt goda;)
Kul att den hederliga smörgåstårtan verkar komma igen! Den KAN ju vara hur god som helst.
För tio år sedan var det mest något man bjöds på hos äldre tantsläktingar på landsbygden. Till sina bemärkelsedagar beställde de smörgåstårta på Konsum.
I bilen på väg ut i spenaten brukade vi roa oss med att gissa vad det skulle bli för mat. "SMÖRGÅSTÅRTA" skrek alla i korus och det slog aldrig fel.
Hälsar fröken Dill
Hej!
Vill du, Anna, vara med och berätta om smörgåstårtor i en artikel? Ring eller mejla mig per omgående som jag berätta mer om vad saken gäller!
/Isabella
070-467 41 56
Jag är inte uppvuxen med smörgåstårta som högtidsmat men jag medger gärna att jag är lite aningen förtjust i de nymodiga smörgåstårtorna med otraditionella fyllningar (t.ex philadelphiaost, tapenad, brie etc). Jag tror att du lyckas flirta med både traditionalister och såna som mig med dina goda tårtor.
Här finns det mer att läsa om denna fantastiska rätt:
http://www.bokus.com/b/9789132332241.html
Det går ju inte att dissa smörgåstårta, eftersom den kan varieras i det oändliga.
Att dekorera med ostbågar gjorde vi alltid när jag var liten. Jag har berättat det för vänner nu som tycker det låter hur konstigt som hels. Jag som trodde alla hade ostbågar på smörgåstårtan! Det var gott och man kunde göra fina mönster. Bra förslag om man ska få barn att gilla smörgåstårta kanske.
Sidor