Jens Linder är kock och journalist som skriver i bland annat Dagens Nyheter. Han har skrivit ett flertal kokböcker, exempelvis Bara bär, Långkok, Svamplycka (tillsammans med Pelle Holmberg) och Made in Sweden samt December (tillsammans med Johanna Westman), som fått priser vid både Årets Svenska Måltidslitteratur och Gourmand World Cookbook Awards.
Koreansk mat är hetare än någonsin, både internationellt och här i Sverige där allt fler matkedjor säljer koreansk chilisås, koreanska nudlar och färdigsyrad kimchi.
Kommentarer
några stycken ställen i västerås
Det finns superfin bockhornsklöver på Govindas Fridhemsplan. Bästa jag fått tag på. De har överhuvudtaget mycket hög kvalitet på sina kryddor. Men köp inte kikärtsmjöl där. Det smakar otroligt läbbigt av rökelsen som lokalen är inpyrd med.
Hu, rökelseparfymerat kikärtsmjöl!
Jag tror mitt lokala deli i Rissne säljer torkad lime - jag har för mig att jag sett det där ett flertal gånger. Å andra sidan ligger det ju så nära Rinkeby att det inte gör nån större skillnad i transporttid...
menar du hel torkad lime så finns det faktiskt i hötorgshallen! hos några som säljer kryddor. jag köpte själv där för ett par veckor sedan.
Går det inte att torka lime själv?
J&D Saluhall, återigen i Rinkeby...
Andreas: Det är en liten speciell lime som används. Annars hade man kunnat kika längst ner i fruktskålen. Där brukar jag alltid ha en torkad lime eller två ;-)
Ah en lite speciell lime?! På vilket sätt speciell? Finns det alltså olika underarter av lime? Berätta mer!
Bockhornsklöver tror jag finns i de flesta affärer som saluför Risenta (dvs de flesta), men själv köpte jag min på Hötorgshallen.
Bockhornsklöver finns i den lilla asiatiska affären mitt emot China Market på Olof Palmes gata mitt i Stockholm.
Tack för alla tips allesammans!
Jag har också hört att limen som används är av en annan sort än den vi köper färsk. Men vet tyvärr inget mer exakt i det ämnet.
Läste lite på Gernot Katzer´s spice pages och där verkar det inte som om det är nåt annat än vanlig persisk lime (Citrus x latifolia) som används: Mogen lime kokas i saltvatten och torkas i solen tills insidan blir svart ("black lime"). Kallas amani eller omani i Iran.
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Citr_aur.html
Det jag tror att Jens frågar efter är bladen från bockhornsklöver, inte fröna. Jag har eftersökt dem på Govindas utan framgång och inte hittat någon annanstans i innerstan heller. Men jag ska prova på olof palmes gata.
Helt riktigt Isobel. Det var bladen jag frågade efter. Fröna är lättare att få tag på (och helt olik i smak)
Bladen brukar alltid finnas på Govindas. Jag har köpt dem där flera gånger. Här går de under namnet mehti eller methi.
Sorry, men det bästa är nog att bli matturist (tänk sexturist) i Malmö. Nu i säsong säljs bockhornsklövern färsk i gigantiska buntar för inga pengar tillsammans med alla andra örter du kan tänkas behöva på Möllan. När lördagen närmar sig sitt slut hojtar försäljarna om all ghorme sabzi vi kommer kunna laga bara vi köper resten av hans shit. Och torkad lime finns i vartenda närlivs.
Har köpt bockhornsklöver (ja, bladen) torkade på en liten indisk livs nära T-bana rådhuset. Det var visserligen ett år sedan, minns inte vad butiken heter men är ganska säker på att den ligger precis i kvarteren där lilla Kungsbro Strand möter Kungsholmsgatan.
Men se för bövelen upp! Jag är ganska säker, om än inte bergsäker, på att det var dessa eller de torkade kari-bladen jag köpte där samtidigt som gav mig oönskade hyresgäster i skafferiet.
Torkad lime vet jag däremot ingenting om.
Lycka till!
Ja, och så kan man ju lika gärna vara mer exakt när man ändå kan:
http://kartor.eniro.se/query?&what=map&mop=yp&searchInMap=1&mapstate=1;1...
Ett ytterliage tips på vägen, iom att det inte står svenska namn på förpackningarna, är att de kallar det Methi.
mmm, Rinkeby, the underestimated suburb in Stockholm, my home. Some people stay away from this part of town, its full of immigrants (like moa), immigrant stores, kebab-hangouts, tropical animals, rainforests and other scaaary things like immigrant drug-variations called gatt. Personaly I see it as a mini international country inside another, much like the Vatican City in Italy, we have our rules of dresscode, our own religion, own foreign policy… and I am the pope!
Jag ser att det var ett tag sedan detta inlägg och eventuellt är det i Stockholm du behöver finna dessa råvaraor men jag postar i alla fall.
Torkad lime (alltså hel limefrukt) köpte jag en hel påse av i en nyöppnad livsmedelsbutik med spretigt och osammanhängande sortimernt på Volframgatan i Malmö http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?var=volframgatan+8+malm%f6
Bockhornsklöver brukar finnas torkad i påse på Akam livs, Törnrosen på Bennets väg i Rosengård.
Nu ska jag kolla in dina länkar om vad jag kan använda min torkade lime till :-)
Hej på dig
Jag har precis köpt torkad Lime, hör ock häpna här i Västernorrland "foppa land" Örnsköldsvik på Willys. Märke Famous. Ska prova att lägga några i kycklinggrytan ikväll...Någon som har recept på vad man kan använda torkad lime till...Kram Annie
PÅ ex_oriente_lux@hotmail.com
Willys i Örnsköldsvik. Hm, bevisar att inget är säkert i tillvaron.
Kul. För recept kolla in http://recept.nu/1.135313/jens_linder/soppor_grytor/kott/khoresht_e_ghor...
och kolla i persiska kokböcker
Mvh
Jens Linder
Hur översätter jag mängden torkade blad till färska? De recept jag hitta/fått inkl. ditt kör med torkad men det känns roligare att använda färsk nu när jag hittat det.
Mvh
Kalle
Kalle: Torkade och färska bockhonsklöver brukar vara mycket olika och ger inte samma smak. Den sorts som säljs färsk är inte lika aromatisk utan är mer lik sallad/bladgrönt än smakrik krydda.
Men en tummregel är annars att öka med en faktor tre när man har färska örter.
Tackar!
Mvh
Kalle
du kan hitta torkad lime och bockhornsklöver på matkanonen i kista. torkad bockhornsklöver säljer dom nog också på tempo i husby
kan hittas I Taj Mahal,I stockholm,alltså, bockhorns blad,fenugreek leaves,butiken finns närä Adolf Fredriks kyrkan, men jag vet inte den exakta adressen,tyvärr
Sidor