Just det, det där med att paraffinera kan man ju fundera över. Här är mitt tips. En gammal konsverburk tjänar bra för ändamålet. Med en liten tillbockning i ena kanten rinner paraffinet som det ska när sylten ska skyddas mot mögel och andra angrepp. Burken kan man spara år efter år och bara tillsätta mer paraffin vid användning. Vi sätter burken direkt på spisen och låter paraffinet smälta. Brandrisk tänker du säkert automatiskt. Du kan vara lugn. Trots att en nära vän till mig glömde burken på spisen i flera timmar då hon gick ärenden på stan, började paraffinet inte att brinna. Hände inget faktiskt. Självklart stod det då på låg värme men ändå. Det verkar helt ofarligt att värma såhär. Hoppas du inte har dåliga erfarenheter.
Kommentarer
Man kan också smälta i vattenbad-så gör jag med ljusmassa när jag gjuter ljus. Vaxduk är perfekt om man vill slippa kladd på diskbänken
Bra tips Anna, tack!
Minns mormor och hur hon smälte paraffin i en gammal konservburk, precis som du! Den speciella lukten förknippar jag starkt med bär-tiden på året, då ingenting skulle gå till spillo. Varje bär skulle tas om hand!
Hon kokade till och med en särskild osockrad Blåbärssaft som skulle användas när någon i familjen hade magsjuka!
Hej Kinna,
Skulle vilja komma i kontakt med dig. Har du någon mailadress?
/Sophie, Ica Bokförlag.
Sidor